Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Inte bara tomater i Närpes

Från 2011
Uppdaterad 18.03.2015 15:46.
Hos Lagerströms i Nämpnäs, Närpes - Spela upp på Arenan

I Nämpnäs i Närpes lever och jobbar två lyckliga människor, Lilian och Hans-Anders Lagerström. Floristen Lilian odlar och pysslar om tomater, bönor och blommor, och maken Hans-Anders sköter en exotisk fröhandel.

Paret Lagerström i Nämpnäs började som alla andra närpesbor med tomater, men Lilian tyckte blommor var intressantare så hon fick ett litet hörn. Efter det har det blivit en massa intressanta växter.

Lagerströms säljer vanliga ettåriga plantor, för i Närpes pyntar man väldigt, menar Aagot. Men man har också exotiska växter, som t.ex. badsvamposranka, från vilka man får tvättsvampar.

Men det mest spännande hos Lagerströms är nog frödistributionen av en mängd exotiska frön.

Frökatalogen i sig är inte så inbjudande, menar Aagot. Det tar minst två kvällar att läsa den. Sen är det inte sagt att det lyckas ens. Odlingshänvisningen är inte munter, Aagot orkar knappt läsa den. Och hon skulle slarva, aldrig att hon skulle tvätta krukorna.

Men katalogen bygger på ett intresse. Hans-Anders påpekar att man inte vill sälja ett snyggt yttre, man impulsköper inte utan man vill på riktigt odla.

Här hittas krukväxter, eterneller, kryddväxter, träd, perenner, blomsterlökar, ärter, bönor. Kan det verkligen vara så att alla dessa 1500 frösorter får någon beställare? Är vi faktiskt så tokiga vi odlare, funderar Aagot. Och Hans-Anders säger att alla frön har beställare.

Aagot bekantar sig med pumpor, squash och gurkor. Lemongurkan är snygg, men
den taggiga suyo long som blir upp till 40 cm ser nästan oförskämd ut, tycker Aagot. Men den är god, utbrister hon sedan. Vad är det här för ett kräk då säger hon om picklesgurkan West India Gherkins? Gurkor tycker inte om tomater, påpekar Aagot, så hon vill odla gurkorna på friland, så att hennes tomater i växthuset lämnas i fred.

I växthuset tittar de sedan på tomater, bönor, aubergine och daggsalvia. De randiga tomaterna, Tigerella, smakar inte så gott, medger Hans-Anders Lagerström. Aagot är mycket förtjust i daggsalvian, salvia farinacea. Aspargusbönorna är jättestora. De kan användas som sådana, eller frysar ner klippta i bitar.

Lilian är en stark kraft i växthuset och odlar upp de växter som finns som frön. Lagerströms har haft mycket utländsk arbetskraft. Det har varit trevligt och nyttigt. Lagerströms har också lärt sig att se livet på ett annat sett. Lilian tycker synd om de som inte får jobba med invandrare.

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan