Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Cats on Fire är musik och allvar

Publicerad 07.04.2011 14:00. Uppdaterad 17.11.2015 11:43.

En sympatisk och allvarlig Mattias Björkas från indiebandet Cats on Fire gästar Min Morgon. Bandets skivor har getts ut i flera länder, men de har ändå inte otroligt många fans i Finland.

Informationsruta

Mattias Björkas (sång, akustisk gitarr, Ville Hopponen (elgitarr)Kenneth Höglund (basgitarr), Henry Ojala (trummor)

Horoscope, text och musik: Mattias Björkas, Cats on Fire

Mattias Björkas från Cats on Fire diskuterar med redaktörerna på Min Morgon. De funderar på Cats on Fires musikinfluenser och de allvarliga texterna bl.a. i låtarna The Hague och Horoscope.

Redaktören Mårten Svartström undrar hur Björkas skulle beskriva Cats on Fire musikaliskt. Mattias Björkas säger att de började tidigt, Björkas var bara 18. Allting började med ett litet band, de hade inte någon idé om musikstil. Den uppsättningen har hållit i nästan tio år. Musiken är med akustisk gitarr, elgitarr, trummor och bas. Björkas sjunger rakt ut utan åthävor.

Skivbolaget Johanna tyckte det var aktuellt med ett samlingsalbum Dealing in Antiques 2010. Då är det ju aktuellt att fundera på vilken musikstil man har, menar Mårten Svartström.

Björkas kan inte hitta på en utfunderad stil. Den brittiska accenten kommer kanske från mammans anglofili (modern är engelsklärare). Men musikaliskt är Cats on Fire också brittpop, tycker redaktör Mårten Svartström. Ja, nu har vi lyssnat på brittisk pop, men också amerikansk musik, säger Björkas. Namnet Cats on Fire är ju snarare rockabilly än brinnande katter.

Det senaste studioalbumet Our Temperance Movement (2009) kom ut i England, USA, Tyskland, Sverige och flera andra länder. Hur har det lyckats, undrar Svarström? I Finland har bandet inte otroligt många fans, men i världen har musiken hittat sina lyssnare, säger Björkas.

Halva Cats on Fire (Mattias Björkas och Ville Hopponen) framför Horoscope från skivan Our Temperance Movement akustiskt. Låten handlar om meningsskiljaktigheter i ett förhållande mellan en pragmatiker och en svävare.

Björkas realism har blivit ett av Cats On Fire mest sympatiska varumärken.

Medlemmarna i Cats on Fire kommer ursprungligen från Vasa, men fungerar nu i Åbo. Frontfiguren Mattias Björkas sjunger och spelar akustisk gitarr. Gruppens skivor är The Province Complains 2007 och Our Temperance Movement 2009 och Dealing in Antiques 2010

Sommaren 2010 spelade Cats on Fire som uppvärmningsband för Belle & Sebastian.

Text: Ida Fellman

Läs också