Memman: påskbordets fasa eller höjdpunkt?

Memman är en av de populäraste rätterna på påskbordet. Det finns t.om. de som kunde äta memma året runt, och i alla former.
Påskrätten memma är huvudsakligen gjord på rågmjöl, rågmalt och sirap. Rätten har en klibbig konsistens och mörkbrun färg med mustig, söt doft av spannmål.
Memman kom på 1700-talet från Ryssland. Där var det tradition att äta memma efter fastan för att vänja sig av med den sura rågbrödsdegen. Memman förvarades förr i näveraskar, rivor, men de har numera ersatts av pappaskar.

På Närpes Bröd började man tillverka memma efter kriget. Det var en raritet som blev mycket populär, eftersom man bara hade fått skorpor under kriget.
I början på 1990-talet märkte man en liten svacka på Närpes Bröd. Men nu är det åter in att äta traditionell mat. Närpes Bröd har försökt exportera memma till Sverige men det rönte inget intresse, de vågade knappt öppna locket på rivorna.
Memma äts vanligtvis med mjölk eller grädde och strösocker. Memma är hälsosam mat om man bortser från tilläggen. Men förr åts memma med smetana och utan socker.

1996 var man orolig att EU skulle tvinga Finland att lägga tillsatsämnen i maten, men man fick fortsätta med memman enligt gammal tradition.
Ahmed Ladarsi från Tunisien smakade på memma för trettio år sedan och det var kärlek vid första skeden. Ladarsi irriterar sig på de eviga vitsarna kring memma. Ladarsi äter inte memma bara till påsk med grädde och socker. Han tycker man kan sätta memma i nästan all sorts mat. Han har också gett ut en receptbok med över 80 recept där memma varit huvudingrediensen.
Vi ser hur Ahmed Ladasi kokar memma på traditionellt vis på sin gård i Dickursby. Kokningen kan ta upp till fem timmar. Efter kokningen gräddas memman ännu i äkta rivor tre timmar i traditionell vedugn. Memma förekommer även på den persiska nyårsduken (haft sin) i samband med det persiska nyåret nouruz.
Om påskmat: