Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Från 2011
Uppdaterad 13.07.2017 12:45.
Glimtar från bröllopet mellan Victoria och Daniel - Spela upp på Arenan

Sveriges kronprinsessa Victoria och gymföretagare Daniel Westling fick varandra i Storkyrkan i Stockholm den 19 juni 2010.

Kronprinsessan Victoria var klädd i en underbar klänning designad av Pär Engsheden. Den gick emot de kungliga traditionerna eftersom den visade hennes bara armar.

Men slöjan hade Victorias mor, drottning Silvia burit, då hon gifte sig med kung Carl XVI Gustaf 1976. Slöjan är över 180 år gammal och har burits även kungens systrar Birgitta och Desirée, samt prinsessa Josefina. Också kaméediademet som Victoria bar var bekant från Silvias och Carl XVI Gustafs bröllop.

I det här bröllopsinslaget ser vi prinsessan Madeleine i blå klänning och drottning Silvia i ljusröd. Den blivande brudgummen Daniel anländer till kyrkan med sin bror Carl-Philip. Kronprinsessan hjälps in i kyrkan med sitt fem meter långa släp.

Efter vigselceremonin kysser paret varandra redan i kyrkporten. "Kyssen" utropar reportrarna lyckligt. Vanligtvis ser man bröllopskyssen först på den kungliga balkongen.

Paret reser med hästvagn genom ett Stockholm i festyra. På gatorna står över en halv miljon människor och vinkar åt det lyckliga paret. Och på den kungliga balkongen får publiken se ännu den traditionella bröllopskyssen.

Text: Elina Yli-Ojanperä och Ida Fellman