Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Dina kläder berättar vem du är

Från 2013
Uppdaterad 25.01.2016 13:38.
Ungdomar, mode och subkulturer - Spela upp på Arenan

Hur man klär sig är inte bara beroende av vad som är modernt och vad kompisarna säger. Klädseln kan också vara fråga om värderingar, man vill visa fram den subkultur man tillhör. I Bang 1981 intervjuas teddys, punkare, ett mods och "vanliga sportiga" killar.

Redaktör Göran Kurtén intervjuar olika ungdomsgängen om deras syn på musik, kläder och andra sorters människor.

Teddyna har en gemenskap och tycker deras kläder är bekväma. Och det är tryggt att veta vem man tillhör.

De unga punkflickorna hörde punkmusik hos kompisar och tyckte den var "riktigt bra" och blev punkare. De vill visa att de inte bryr sig om att sätta pengar på kläder. De tycker det är "skit" att vissa försöker sko sig på svindyra "punkkläder".

De vanliga, sportiga killarna är mera intresserade av idrott och flickor än av kläderna. Mats Långbacka är mods och för honom är också musiken det viktiga. Modsmusiken "futar" inte i Finland för den är så engelsk.

Kan man vara tillsammans med någon från en annan subkultur? Modset Mats Långbacka blir trakasserad varje dag, säger han. Genast när teddys och rockare ser att han har en "maihare" får han stryk. Det är särskilt efter filmen Quadrophenia som han blivit attackerad.

De unga punkflickorna tycker man måste se människan bakom kläderna, medan teddyna och de "vanliga" nog inte kan tänka sig att vara med någon från en annan subkultur.

Text: Ida Fellman

Läs också