Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Patrik Sjöberg, Yannick Tregaro och tränaren Viljo Nousiainen

Från 2011
Uppdaterad 08.04.2015 14:35.
Patrik Sjöberg och Viljo Nousiainen i Finland - Spela upp på Arenan

I juniorsportvärlden är tränaren oerhört viktig. Det är en som man kan ta ty sig till och som sporrar en. Patrik Sjöberg och Yannick Tregaro intygar att Viljo Nousiainen var en sådan tränare. Men förhållandet till Viljo var mer komplicerat än så.

Informationsruta

Sjöberg vann VM i Rom 1987 och har också tre OS-medaljer. Han vann OS-silver i OS 1984, OS-brons i OS 1988 och OS-silver 1992. Sjöberg är den ende höjdhoppare som tagit olympisk medalj i tre olympiska spel.

Patrik Sjöberg (född 1965) är en svensk friidrottare och höjdhoppare från Göteborg. Han har det svenska och det europeiska rekordet i höjdhopp på 2,42 meter (satt 1987).Endast kubanen Javier Sotomayor har hoppat högre (2,45 meter).

Patrik Sjöberg tränades av Viljo Nousiainen (1944-1999) som också var hans styvfar. Patrik Sjöberg talar mycket om Viljo Nousiainen i klippen från 1989 och 1995, om hur han sporrar och kräver och skapar Patrik Sjöberg. "Viljo känner min kropp bättre än jag själv", påpekar Sjöberg.

I april 2011 publicerade Patrik Sjöberg sina memoarer med titeln Det du inte såg. I boken skriver han att tränaren och styvfadern Viljo Nousiainen under flera år utsatte honom för sexuella övergrepp.

Viljo Nousiainen var hemma från Kiuruvesi i Savolax, men flyttade till Sverige redan på 1960-talet. Han tränade också andra svenska hoppare, till exempel trestegshopparen Christian Olsson och höjdhopparen Yannick Tregaro.

Yannick Tregaro (f. 1978) var en lovande junior-höjdhoppare och kom bland annat på 10:e plats på Junior-VM i Sydney. Efter Nousiainens plötsliga död 1999, endast 55 år gammal, iklädde sig den då blott 21-årige Tregaro rollen som tränare.

I intervjun med Frank Sjöman talar Tregaro om sin egen idrottskarriär och om varför han blev tränare. De talar mycket om Viljo Nousiainen och om Viljos inflytande på de unga idrottarna.

Enligt Tregaro älskade alla Viljo och han skapade killarnas framgångar. Och intervjuaren Frank Sjöman undrar varför Viljo egentligen flyttade till Sverige. Både Patrik Sjöberg och Yannick Tregaro bodde hos Viljo Nousiainen i tonåren, vilket Yannicks föräldrar tyckte var märkligt. - Mina föräldrar hade problem hemma och jag tydde mig ganska mycket till Viljo, men han var också "skum", säger Tregaro i intervjun.

Yannick Tregaro och den norske höjdhopparen Christian Skaar Thomassen säger sig också ha blivit utsatta för Nousiainens övergrepp.

Sjöberg och Nousiainen inför VM i Göteborg 1995 - Spela upp på Arenan
Yannick Tregaro om Viljo Nousiainen och Patrik Sjöberg - Spela upp på Arenan
Yannick Tregaros karriär som idrottare och tränare - Spela upp på Arenan

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan