Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Hör alkohol och ishockey ihop?

Från 2011
Uppdaterad 31.03.2016 09:49.
Hockeylejonens hemkomst - Spela upp på Arenan

De finländska hockeylejonens glada och överförfriskade hemkomst och spritintaget på guldfesten på Salutorget efter VM i ishockey 2011 fick många att höja på ögonbrynen. Måste en överdriven alkoholkonsumtion verkligen höra ihop med VM-guld?

Det var glada och rusiga hockeylejon och tränare som med guldmedaljer och pokal steg ner från flygplanet måndagen den 16 maj 2011. Och Finlands folk jublade och tog emot. Men det gick också upp för de flesta att flera av hockeylejonen och tränarna hade druckit mer än man kanske skulle önska.

Många frågar sig vilken förebild en mycket berusad idrottsman är, speciellt för barn och ungdom. Tobias Karlsson menar att när man är en förebild och en idol, bör man också ta ett visst ansvar. Tarja Halonen som överräckte en gåva från ett daghem visade vem som ser upp till dessa idoler.

Idrottsminister Stefan Wallin (SFP) säger också att en toppidrottare alltid bör minnas att han är en förebild. Även om man har anledning att festa bör man minnas sitt ansvar. Stefan Wallin förde en diskussion med ishockeyförbundets ordförande Kalervo Kummola med anledning av den höggradiga berusningen hos hockeylandslaget, men det är förbundet som själv avgör om man skrider till åtgärder. Stefan Wallin säger

Också sportredaktör Bobi Wallenius menar att spelarna bör spara det vilda festande tills det inte syns.

Att Yle fått kritik över att de visar allt detta tar nyhetsproducent Timo Huovinen med ro: Detta är verkligheten vi visar. Sedan får man fundera på om man skall acceptera det.

Text: Ida Fellman