Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

I Finland på flykt undan judeförföljelserna

Från 2013
Uppdaterad 21.08.2019 08:53.
Sju dagar om judarna och Finland - Spela upp på Arenan

Under 1930- och 1940-talet flydde många judar undan förföljelserna. En del kom till Finland, men vissa av dem utvisades till en säker död.

Rapporten Sju dagar handlar om judarnas liv i Finland under andra världskriget. I slutet av 1930-talet flydde ett hundratal judar till Finland från länder som Tyskland, Österrike, Ungern, Polen och Estland.

I programmet intervjuas chefredaktören och riksdagsmannen Atos Wirtanen, Ragni Karlsson samt Abraham Stiller, handelsman och farfar till Ruben Stiller.

De intervjuade berättar om flyktingarnas svåra förhållanden i 1930-talets Finland.

I programmet behandlas också Finlands förhandlingar med Tyskland om att lämna ut judiska flyktingar. De intervjuade berättar om den intensiva kampen för att flyktingarna skulle få stanna i Finland.

"Flyktingarnas största brott är att de inte valt rätt föräldrar", citerar Abraham Stiller ett brev han 1942 skrev till myndigheterna.

Sist och slutligen utlämnade Finland åtta judar till Tyskland.

"Inrikesministern ville som symbolisk gest gå Hitler till mötes", säger Atos Wirtanen.

Faivel och Nena Kafka - Spela upp på Arenan

I den svartvita kortfilmen Herr Kafka, klädhandlare (1994) får vi möta Faivel Kafka och hans hustru Nenne (Nena) som äger en köp- och försäljningsaffär i Helsingfors.

Filmen följer parets liv och vardagen i butiken, som är en av de sista i sitt slag.

Nenne Kafka vill inte berätta om sin resa till Finland år 1945 efter att hon blivit frigiven från koncentrationslägret Bergen-Belsen. Hon kom från Tyskland till Sverige som en del av en räddningsaktion ledd av greve Folke Bernadotte.

Aktionen räddade uppemot 15 000 människor i slutet av andra världskriget.

Statsminister Paavo Lipponen bad år 2000 om ursäkt å Finlands vägnar.

Mer om ämnet på Yle Arenan