Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Kjell Westö arbetar sig fram till berömmelse

Från 2011
Uppdaterad 06.03.2015 16:53.
Kjell Westö om serier - Spela upp på Arenan

Kjell Westö har en lång författarkarriär bakom sig. Varje bok han ger ut har varit ett stort projekt med mycket arbete. De flesta av Westös böcker blir också storsäljare.

Kjell Westö är född år 1961 och bosatt i Helsingfors. Westö inledde sin författarkarriär år 1986 med diktsamlingen Tango Orange. Efter tre diktsamlingar var det dags för prosan, som i början tog novellens form. med novellsamlingarna Utslag och Fallet Bruus. Tre berättelser.

Romanen Drakarna över Helsingfors blev en enorm bestseller, blev teater och filmatiserades år 2001.

Drakarna över Helsingfors filmas - Spela upp på Arenan

Kjell Westö ser allvarligt på författarskapet, han vill inte kommersialiseras och förytligas, utan vill diskutera djupt om sina böcker.

Om Lang och kommersialismen - Spela upp på Arenan
Westö diskuterar liv och böcker - Spela upp på Arenan

2006 mottog Kjell Westö Finlandiapriset för romanen Där vi en gång gått. I den beskriver han Helsingfors och Finlands dramatiska historia från 1905 till 1944. Kjell Westö forskar mycket för sina romaner. "För att kunna ljuga berättelser måste man stå på en historiskt riktigt grund" som han säger hos Bettina om Där vi en gång gått.

Westö får Finlandiapriset - Spela upp på Arenan
Kjell Westö hos Bettina - Spela upp på Arenan

I Gå inte ensam ut i natten (2009) gör Westö en tidsresa genom Helsingfors från 1960-tal till nutid, med musiken som klangbotten. Kjell Westö har en lång författarkarriär bakom sig. Varje bok han ger ut är ett stort projekt med mycket arbete säger Westö i Boktid 2009. Ibland kan han förundra sig över att han faktiskt satt så många år av sitt liv på böcker.

Om Gå inte ensam ut i natten - Spela upp på Arenan

I romanen Hägring 38 för Westö oss till Helsingfors 1938, där vi kan börja ana nya tankegångar i ett Europa i splittring.
Kjell Westö tar upp en händelse där Abraham Tokazier, löpare från den judiska idrottsföreningen Makkabi, vinner ett hundrameterslopp men placerades fjärde enligt måldomaren. Så lär ha skett på grund av att det i läktaren satt högt uppsatta tyska officerare och att andan i Europa redan då var antisemitistisk.

Kjell Westö träffar Israel Baran i Bettinastudion. Israel Baran som representerade samma judiska idrottsförening som Abraham Tokazier i OS i Helsingfors 1952. Han säger att han kände till händelsen med Abraham och att också han har råkat ut för samma slag av diskriminering på grund av att han är jude. Israel Baran säger att det är storartat att händelsen tas upp på nytt i och med Kjell Westös bok.

Kjell Westö och Israel Baran - Spela upp på Arenan

I Boktid talar Kjell Westö mera om Finland, 1930-talet, Helsingfors, ondskan och individerna.

Kjell Westö om Hägring 38 - Spela upp på Arenan

Text: Ida Fellman/Anci Varoma

Läs också