Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Fristaden Christiania – för frihet och ansvar, eller för fri cannabis?

Från 2011
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Söndagsöppet besöker Christiania 1985 - Spela upp på Arenan

Åsikterna kring fristaden Christiania har under hela dess 40-åriga existens gått isär. Är fristaden endast ett tillhåll för droganvändare eller ett frihetens andrum i en storstad? Men Christiania är också Köpenhamns näststörsta turistattraktion.

Christiania är en del av stadsdelen Christianshavn i Köpenhamn. Christiania fungerar som en fristad för personer med vissa alternativa livsstilar, och grundades år 1971 då hippies tog över ett övergivet militärt område.

Christiania 1976 - Spela upp på Arenan
Christiania 1981 - Spela upp på Arenan

Drogerna har alltid haft en central roll i fristadens historia. Tung narkotika förbjöd man i Christiania redan 1979. Men cannabis, som i resten av Danmark är förbjudet, har sedan starten varit tillåtet i Christiania

Svenskarna vill att Christiania stängs - Spela upp på Arenan
Myndigheterna vill åt Christiania - Spela upp på Arenan
Drogförsäljarna strejkar i Christiania - Spela upp på Arenan

De danska myndigheterna har många gånger genom åren gjort mer eller mindre allvarligt menade försök att stänga Christiania, utan att lyckas. Även svenska myndigheter har protesterat mot området och poliser har gjort hemliga besök i området.

Som en motvikt har också haschförsäljarna på Pusher Street strejkat.

Normalisering av Christiania - Spela upp på Arenan
Christianias framtid är oviss - Spela upp på Arenan
Polisen gjorde en stor razzia i Christiania - Spela upp på Arenan

Enligt Köpenhamnspolisen omsätter cannabisförsäljningen i fristaden nästan en miljard om året.

På pusher Street sker handel med cannabis helt öppet från små bodar. Cannabisförsäljningen är ett av folketingets starkaste argument för en normalisering av området.

Seportaget: Christiania trots allt - Spela upp på Arenan

Också många finländare har flyttat till Christiania efter frihet och kärlek. En av dem är Helena Petäjänniemi som i "Seportaget" berättar om sin vardag i Christiania 2009. "Joker" talar om cannabis, de ansvarsfulla narkotikaförsäljarna och om christianiternas dygder: tolerans, kärlek och gemenskap. Och Jes Fisker berättar om hur det var att växa upp i Christinia. Han minns en idyllisk barndom med frihet och natur.

Hur skall det gå för det 40-åriga Christiania? - Spela upp på Arenan

Åsikterna kring fristaden Christiania har under dess existens gått isär. Många menar att fristaden endast är ett tillhåll för droganvändare men det finns minst lika många som uttrycker sin glädje över att en fristad som denna existerar. Christiania uppfattas av många människor som ett slags andrum i storstaden. Det råder idag oklarhet huruvida Christiania kommer att förbli som det varit. Christiania är just nu Köpenhamns näst största turistattraktion efter Tivoli och Den lilla havfruen.

Om fristaden Christiania

Läs också