Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Från topp till tå - om herrarnas klädsel 1960

Från 2011
Uppdaterad 10.02.2020 13:45.
Man i kostym, 1967
Bildtext Man i kostym, 1967
Bild: Yle bildtjänst

Herrarnas kläder är ett ofta sorgligt och försummat kapitel. Skräddarmästare Erik Cronsted och redaktör Pontus Nordling synar därför herrarnas kläder i sömmarna. Här får vi höra om frack och smoking.

Skrädddarmästare Erik Cronstedt berättar om männens klädsel

20:16

Redaktör Pontus Nordling har bestämt sig för att gå till grunden med det sorgliga kapitlet herrklädseln. Tillsammans med Erik Cronstedt (även kallad "Skräddarbaronen) och kläder och skyltdockor skall man komma underfund med hur en man skall klä sig.

Erik Cronstedt har varit skräddarmästare 30 år. Pontus Nordling och Erik Cronstedt börjar med att tala om frack och smoking som det är högsäsong för.

Man skall dock också prata om vardags- och fritidskläder. I programmet kommer man inte att begränsa sig till skräddarsydda plagg, utan också tala om konfektionskläder. Konfektionen har gått framåt med stormsteg, menar skräddarmästaren Erik Cronstedt. Han kunde tänka sig att se konfektionsplagg t.om. på vänner och bekanta.

Frackmodet följer det vanliga modet. Benklädsmodet är 1960 mycket smalt. De moderna materialen är mycket tunna, tropik och mohair. Den moderna fasta kragen är idealet, en kragknapp kan vara omöjlig att öppna. Att knäppa i ryggen är dock inte så vackra.Frackvästarna kan piggas upp med ett modernt bälte.

Cylinder skall man ha till frack en gång för alla. Slängkappor är ett lyxplagg, men om man använder frack flera gånger per år behöver man nog en frackpaletå av siden, tycker Erik Cronstedt. Den kan man ha hela sitt liv. Och man bör dessutom ackompanjera damernas fina pälsar.

Smoking är ett lite lättare alternativ för mindre fester. Konfektionssmokingen är mycket billigare än fracken. Den vinner också Erik Cronstedts gillande. Den går på 17 000 mark, så den är inte dyrare än en finare kostym.