Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Då sexualundervisningen skulle vara äktenskapsinriktad

Uppdaterad 03.05.2016 12:09.

1979 satte Skolteatern upp en pjäs om sexualkunskap för skolbarn. Kristliga Förbundet anser att pjäsen är moraliskt förkastlig för den presenterar sexualiteten som rolig och utan att poängtera att samlivet tillhör äktenskapet.

Skolteatern har satt upp pjäsen "Den första gången". I den behandlas sexualkunskap för skolbarn.

Hjördis Förars och Rolf af Hällström från Kristliga förbundet förkastar pjäsen utan att ens ha sett den. Förars menar att man genast känner igen sådant som går emot de etiska och moraliska reglerna. Om pjäsen skall presentera undervisning bör man göra det sakligt, inte underhållande, säger Rolf af Hällström. Man bör följa skolplanens normer. Sexualundervisningen bör betona familj och hem.

Hjördis Förars menar att pjäsen blandar ihop riktigt och oriktigt. Ungdomar har sexuella känslor och förälskelser, men de måste lära sig det naturliga sättet att älska varandra. Nämligen äktenskapet. I Bibeln står det att man skall idka samlag först inom äktenskapet.

Man talar inte om sexualfrågor hemma, säger ungdomarna. Vem skall då lära en om sex? För kunskap behövs – det är ungdomarna överens om.

Text: Ida Fellman

Läs också