Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Panikångest förlamar hela tillvaron

Från 2011
Uppdaterad 06.03.2015 11:55.
Diskussion kring panikångest - Spela upp på Arenan

Vad är panikångest? Som en stark rädsla, som att vara jagad, men mycket värre svarar Kaj Hedman i sin bok.

I Solarplexus diskuterar man panikångest, hur det känns och vad man kan göra för att hjälpa.

Panikångest kallas en svår ångest, panik och rädsla för sitt liv som uppkommer hastigt och utan någon synbar yttre anledning. Vanliga symptom är hjärtklappning, yrsel, ansträngd andhämtning, bröstsmärtor, kvävningskänslor, domningar, stickningar i tinningarna, en känsla av att hjärtat stannar, overklighetskänslor eller en tro på att man håller på att bli mentalt sjuk, svimma eller avlida.

Den drabbade personen kan börja dra sig undan från sociala aktiviteter av rädsla för vad andra ska tro och tycka, något som kan leda till komplikationer i form av social fobi, cellskräck och torgskräck. Panikångest kan numera ofta framgångsrikt behandlas med kognitiv beteendeterapi.

Vid onormalt mycket eller långvarig panikångest (så kallat panikångestsyndrom) kan det vara nödvändigt med läkemedelsbehandling. Detta för att höja patientens livskvalitet och underlätta vardagen. I vissa fall när ångesten förvärras kan det vara nödvändigt att ta till med så kallade bensodiazepiner en kort tid för att senare byta till en annan typ läkemedel.

Psykolog Runa Nyholm och psykiater Curt West diskuterar panikångest och vad man kan göra åt den.

Text: Ida Fellman