Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Elisabeth Rehn och Martti Ahtisaari i presidentvalet 1994

Från 2012
Uppdaterad 16.03.2015 15:50.
Ahtisaari och Rehn intervjuas efter presidentvalets första omgång - Spela upp på Arenan

En finlandssvensk borgerlig kvinna från svenska folkpartiet som nästan vann över en erfaren socialdemokratisk man. I det första direkta presidentvalet 1994 var vinnarna inte politikerveteraner. Lillanfenomenet: hur gick det till och vad var det som släckte framgången de sista dagarna före den andra omgången?

Informationsruta

Martti Ahtisaari efterträdde Mauno Koivisto och han efterträddes i sin tur år 2000 av Tarja Halonen. Elisabeth Rehn ställde upp också år 2000. Då fick hon 7,9% av rösterna i den första omgången. Och Finland fick sin första kvinnliga president med Tarja Halonen.

I den första omgången av presidentvalet 1994 gick två överraskande personer till omval: Elisabeth Rehn och Martti Ahtisaari.

Martti Ahtisaari var socialdemokraternas kandidat. Han hade sysslat med utrikespolitik och fredsförhandlingar i flera länder och de vanliga finländarna hade inte hört talas mycket om honom.

Svenska folkpartiets kandidat Elisabeth Rehn fick en stor del av det finska Finland bakom sig trots att hon var en borgerlig kvinna. Hon hade varit populär som försvarsminister, trots att hon var kvinna.

Presidentvalet 1994 var det första direkt folkvalet, där Finlands medborgare röstade på sin kandidat, inte på en elektor.

Elisabeth Rehn ledde länge i opinionsmätningarna. Men i den avgörande andra omgången vann Martti Ahtisaari med 53,9 % mot Elisabeth Rehns 46,1 %.

Olav S Melin analyserar vad Elisabeth Rehn kanske gjorde fel den sista veckan innan den andra omgången.

Text: Ida Fellman

Jörn Donner stöder Martti Ahtisaari - Spela upp på Arenan
Första omgången i presidentvalet 1994 - Spela upp på Arenan
Inför den andra omgången i presidentvalet - Spela upp på Arenan
Elisabeth Rehn och Martti Ahtisaari i den andra omgången i presidentvalet - Spela upp på Arenan
Elisabeth Rehn och Martti Ahtisaari går till valurnorna - Spela upp på Arenan
Martti Ahtisaari är Finlands president 1994 - Spela upp på Arenan
Ahtisaari är president, men vad gör Elisabeth Rehn - Spela upp på Arenan

Läs också