Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Glädje, fisk och kändisar på fiskarfest i Kaskö 1966

Från 2013
Uppdaterad 06.03.2015 11:53.
Fiskarfest i Kaskö - Spela upp på Arenan

Kaskö, Finlands minsta stad, lever upp i glädjeyra då man firar fiskarfest en sommar 1966.

Till marschmusik och med den finlandssvenska flaggan högt i topp beger vi oss till Kaskö sportplan. På torget bjuds på fisksoppa och fiskskulpturer. Spelmännen stämmer upp och folkdansarna svänger runt.

Vi får höra ett tal om fiskets betydelse för Österbotten, som inte nog kan understrykas, påstår Fiskegillets ordförande Karl-Erik Granfors.

En gammal fiskare håller inte med att fisket har en framtid: "He e för mycket jobb och för liten inkomst" och kommer nog att dö ut så småningom. Nätena är dyra och i synnerhet sikens pris har gått ner.

Också kändisarna har kommit till Kaskö. Lennart Hyland, från Hylands hörna, har dykt upp, och man överräcker honom en brandhjälm med stadsvapen från Kristinestad, Kaskö och Närpes. Lennart Hyland räddade en gång Kaskö från en stor brandkatastrof, berättar Karl-Erik Granfors, eftersom brandmännen i alla de tre städerna satt och tittade på Hylands hörna och inte sov.

Karl Sahlgren intervjuar hela den Hylandska familjen.

En liten gosse, Timo Rimaila, vinner en springtävling runt podiet. Granfors talar en så dålig finska att det blir en del språkproblem när Lennart Hyland skall gratulera honom. Men Timo får den största fisken som fångats i Kaskö.

Och så sjunger Barbara Helsingius en amerikansk visa för Kaskö. "You know it is time to move on, babe...". Och till de tonerna färdas vi ut på gatorna i den lilla staden.

Text: Ida Fellman

Läs också