Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Boboll kan man träna både inne och ute

Från 2012
Uppdaterad 06.07.2016 13:28.
Caj Stålström lär oss bobollens grunder inomhus - Spela upp på Arenan

Boboll är en trevlig sport som kan spelas nästan var som helst. Pojkar och flickor, unga och gamla kan finna glädje i det finska nationalspelet som spelas över hela vårt land, säger Caj Stålström, och lär barn att träna boboll i en gymnastiksal. Men det finns också norrmän som gillar boboll.

Caj Stålström lär oss att träna boboll inomhus. En bra bobollsspelare träffar bollen med varje slag, han är också en god löpare.

Det gäller att träffa bollen och slå den förbi eller över fasttagarna. Inne i gymnastiksalen får man inte slå för hårt. Det är farligt både för spelarna och inredningen

Utgångsställningen och hur man håller i bollen är viktig. Uppgivningskastet skall stiga minst en meter ovanför uppgivarens huvud. Det är svårare att träffa en mycket hög boll. För två feluppgivningar får löparen fritt gå till nästa bo.

Klockaren är också en utespelare. Detta kan tränas med flera övningar som ger omväxling och god motion.

En snabb start och snabba riktningsombyten behövs såväl i innespelet och i utespelet

Som utespelare skall man kunna placera sig rätt och ha säkra nypor att fånga bollen i. De studsande bollarna är svåra att fånga. De rätta kasten är hårda och raka. Både när du fångar bollen eller slår den bör du titta på bollen.

Att kunna ta säker lyra är viktigt, påpekar Ståla. Det måste man träna länge. Det finns också högerhandshandskar för de vänsterhänta kastarna.

Om en spelare slår ett lyrslag blir alla spelare som är ute sårade. Om lyran kommer före löparen blir spelaren bränd eller död som det också heter i boboll. Slagmannen skall ha goda nerver när han skall slå sitt sista slag i tvångsläge. Om man misslyckas kan alla spelare dö och man måste byta mot utespel

Caj Stålström tar till hjälp ritningar och symboler och visar många fina teknikövningar. Man måste träna många teknikövningar innan man kan spela boboll bra. Under en vanlig skollektion hinner man sällan spela längre än en halvtimme.

Men boboll är inte bara finskt. Sportmagasinet från 1992 visar att också norrmän lär sig boboll. Rune Hagen imponeras över att man måste kunna så mycket i boboll. Man bör vara snabb, intelligent och kunna slå. Och det är god stämning på tävlingarna.

Också norrmän lär sig spela boboll - Spela upp på Arenan

Läs också