Man kan bli frisk från en ätstörning

Ätstörningar är många flickors vardag. Det viktigaste när ett barn insjuknar i en ätstörning är inte att hitta orsaker och skuldbelägga familjen, utan att se vad man kan göra för att hjälpa den sjuka. Och det går att bota anorexi!
Psykolog Rasmus Isonmaa påpekar att det svåraste är att märka när man är sjuk, att man är smal och/eller hetsäter. Patienten har ett kontrollbehov, man tror att man styra sitt liv, vill vara bra i skolan. Stress för läxor, svåra händelser.
Behandlingen är ofta kognitiv terapi, mindre på vad som hänt tidigare, mera om hur man kan få en förändring. Men de underliggande tankarna är nog viktiga.
I Finland dör inte så många per år i ätstörningar. Svårt att mäta, kan vara självmord eller missbruk. Den överhängande risken är inte att man dör utan att man kastar bort en massa år av sitt liv.
När vet man att man är frisk? Det finns förstås en stor risk för återfall, men man kan bli hundraprocentigt frisk, säger Anne Hietanen och Rasmus Isonmaa
Psykolog Tove Hertzberg säger att man bör söka hjälp senast då menstruationerna uteblir. Och om det upptar hela ens psykiska och fysiska tillvaro. Ätstörningar är c. tjugo gånger vanligare bland flickor, men förekommer även hos pojkar.
Jakobstad med omnejd har länge varit en svart fläck på kartan vad gäller anorexifall. Här har man grundat en stödförening Bul-An. Och många tycker att man bör få en anorexiklinik till Österbotten.
Det är nämligen mycket viktigt att man får vård på sitt modersmål, därför reser många till Sverige. I synnerhet till Huddinge där man använder den s.k. Huddingemetoden.
Huddingemetoden går ut på att man inte skall behandla patienter med ätstörningar som psykfall utan de mentala störningarna och ångesten kan också vara en följd av ätstörningen.
Matilda Hemnell har skrivit en pjäs om sin sjukdom. Hon förstod inte att hon var sjuk, men hon kände att hon var totalt slut. Hon orkade inte fatta ett enda beslut och ville omyndigförklara sig själv.
2005 blev hon inskriven på Lappvikens sjukhus.Kosntterapin var väldigt viktig för henne. Hade alrig kunnat hantera negativa känslor förr.
Matilda Hemnell var fyra månader intagen, men hon var förstås inte alls frisk då utan gick i terapi ytterligare tre år. Nu är hon frisk. Det är en myt att man inte kan bli frisk från anorexi säger Matilda. Och det är en farlig myt som bör slås sönder.
Ortorexi liknar en ätstörning, det är tvångsmässigt sätt att leva hälsosamt tills det inte finns något kvar. Och samhället påhejar det.
Text: Ida Fellman





Anne Hietanen sommarpratar om ätstörningar
