Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Det är svårt att berätta om sex

Från 2012
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Kondomer och pipor, Yle 1970
Bild: Yle/Kalle Kultala

Hur skall man undervisa i sexualfrågor?

18:22

Varför vill ingen lära barn om hur barn blir till? Skall den nya skolan råda bot på det? Tonåringar bör också få veta om vad lagen säger om sexualfrågor och sexuella förbindelser.

Sexualundervisningen i skolorna har alltid varit svår. Böckerna som används är intetsägande och ingen verkar vilja lära barnen. Information om preventivmedel existerar inte och föräktenskapliga förhållanden förbises ofta i skolans undervisning. Men könsmognadsåldern sjunker och sexualdriften hos de unga är stark.

Medicinlicentiat Max Frisk berättar om sina erfarenheter bland tonåringar i praktiken. Tonåringarna behöver saklig uppfostring och den fattas i hög grad. Föräldrarna och/eller skolan måste skingra felinställningar. En Bok som vore lämplig för alla är svår att åstadkomma. Många barn går genom folkskolan utan någon som helst sexualupplysning.

Också teologernas synpunkt är att någon undervisning är nödvändig. Argumenten att inte låta barnen delta i sexualupplysningen är felaktiga. Pastor Klemetz talar om att det t.om. sker tvångsäktenskap på grund av enkel okunnighet.

Då man planerade den nya skolan (grundskolan) diskuterade man det nya ämnet medborgarfärdighet och vad det borde täcka. Alla är överens om att man behöver mera sexualundervisning.

Den värnpliktige Henrik Storbjörk berättar om sina erfarenheter från könslivet. Han menar att han borde ha fått mera fakta inför puberteten. Att lära sig om samliv gatuvägen är ytterst tvivelaktigt.

Hälsosyster Hagman talar om bristen på undervisning i hemmen, där den borde ges.

Och vad säger då lagen om sexuella förhållanden och utomäktenskapliga barn?

Om sexualundervisningen i den nya skolan

34:27

Vad säger lagen om sexualfrågor?

29:19

Läs också