Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Moderskapsförpackningen är en finsk uppfinning

Från 2012
Uppdaterad 08.03.2017 10:27.
Moderskapsförpackningen introducerades för fattiga 1938 - Spela upp på Arenan

Moderskapsförpackningen började som fattighjälp för de fattigaste mödrarna för att få ner barndödligheten och öka nativiten under 1930-talet. Men nuförtiden får alla blivande mödrar en låda fylld med kvalitativa barnkläder och tillbehör. Mammalådan är unik för Finland och finns inte någon annanstans i världen.

Efter inbördeskriget steg barndödlighet drastiskt i Finland, och nativiteten var låg. Man kom då på att gravida mödrar och nyfödda barn behövde hjälp. Moderskapsförpackningen föddes.

Idén till lådan hade växt fram på 1920-talet. Då fick fattiga mödrar pappersmönster för att sy egna barnkläder. Nästa steg var att låna ut en korg med barnkläder. Lagen om moderskapsunderstöd stiftades år 1937 och följande år (1938) beviljades de första understöden.

Anne Neimala berättar om mammalådans historia fram till idag. Ungefär två tredjedelar av föderskorna fick denna hjälp. Moderskapsunderstödet beviljades i pengar eller produkter eller delvis vardera. Då motsvarade summan en dryg tredjedel av en industriarbetares månatliga medellön. Under de första åren beviljades moderskapsunderstödet av kommunens vårdnämnd.

Mammalådan har en unik historia - Spela upp på Arenan

År 1949 ändrades moderskapsunderstödet att gälla alla mödrar oberoende av inkomst.

FPA tog över ansvaret för moderskapsförpackningen 1994. Det året tänkte man också ekologiskt. Före det hade socialstyrelsen (nuvarande Institutet för Hälsa och Välfärd THL) och Statens anskaffningscentral haft hand om moderskapsunderstödet.

Moderskapsförpackningen 1994 - Spela upp på Arenan

Samma år sålde Mannerheims barnskyddsförbund också en pappalåda med broshyrer och skojiga kläder.

Pappalåda såldes av Mannerheims barnskyddsförbund - Spela upp på Arenan

Fram till mitten av 1970-talet var textilierna i moderskapsförpackningen huvudsakligen vita. De senaste åren har textilierna i moderskapsförpackningen haft neutrala färger för att behaga föräldrar till både pojkar och flickor. De neutrala färgerna är också lätta att kombinera med andra färger.

2011 fortsatte man på den ekologiska linjen och dristade sig också till att ha mera färggranna kläder.

Mammalådan med ekologiska kläder 2011 - Spela upp på Arenan

Och nästa år fick t.om. lådan ett nytt utseende.

De mest populära produkterna i mammalådan är ännu sovpåsen, overallen och bodydräkterna.

Ny design på mammalådan - Spela upp på Arenan

Läs också