Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Gudstjänster på 1970-talet

Från 2012
Uppdaterad 16.03.2017 18:03.
Musikgudstjänst i Åbo 1972 - Spela upp på Arenan

Återupplev gudstjänster från 1970-talet på olika håll Svenskfinland.

"Det är liv och glädje i den moderna andliga musiken. Det hoppas vi att skall märkas i det här programmet. Men även om musiken är pigg och glad och rytmerna är svängiga så är det ändå innehållet som är det viktiga och budskapet som är det centrala. Ungdomarna som medverkar här, dom har upplevt någonting och det här vill dom förmedla till var och en. Den musikaliska kvaliteten är kanske inte alltid så värst hög därför att var och en är amatör." Så säger programledaren Rainer Nyberg då han presenterar sånggrupperna i S:t Marie kyrkan i Åbo 1972. Se de ungdomliga och glada sånguppträdandena av duon Kerstin Lillhannus och Johan Klingenberg, trion Brita Nyström, Eva-Maria Dahla och Elisabeth Dahla samt kvintetten Gruppkorsband som består av Mia Lindström, Carina Slätis, Stefan Djupsjöbacka, Håkan Djupsjöbacka och Gustav Djupsjöbacka.

Mera ungdomlig och andlig musik får vi höra från Höstdagarna, ett kristet evenemang som riktar sig till unga och som har ordnats ända sedan 1950-talet. År 1977 ordnades Höstdagarna i Tammerfors med temat "Livslevande" och i ungdomsgudstjänsten, som hölls i Gamla kyrkan, medverkade bland annat den svängiga
sånggruppen Börge Ring.

På 70-talet blev det även spelmansgudstjänst i Vörå, festgudstjänst på Kökar samt gudstjänst från Missionskyrkan i Helsingfors och i Betaniakyrkan i Jakobstad.

Text: Pernilla Haglund

Gudstjänst i Betaniakyrkan, Jakobstad 1976 - Spela upp på Arenan
Spelmansgudstjänst i Vörå 1976 - Spela upp på Arenan
Gudstjänst från Missionskyrkan i Helsingfors 1976 - Spela upp på Arenan
Ungdomsgudstjänst från Gamla kyrkan i Tammerfors 1977 - Spela upp på Arenan
Gudstjänst i Närpes kyrka 1978 - Spela upp på Arenan
Festgudstjänst på Kökar 1979 - Spela upp på Arenan

Läs också