Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Men kanske Mannerheim var en kenyansk kvinna?

Från 2012
Uppdaterad 29.02.2016 16:39.
Sketch om en blivande film med Mannerheim som kenyansk kvinna - Spela upp på Arenan

Katariina Lillqvists animation om Mannerheim väckte grymt mediarabalder 2008, eftersom det i den antyddes att Mannerheim var homosexuell. Sketchprogrammet Hata handboll nappade på "skandalen" och skojade om att en alternativ dramaturg kommit över brev som bevisade att Mannerheim var en kvinna från Kenya.

Katariina Lillqvists animation Uraalin perhonen behandlade Mannerheim, hans resor och hans roll i inbördeskriget. Katariina Lillqvist ville ifrågasätta myten Mannerheim. Filmen fick pris vid Tammerfors filmfestival 2008.

Folket, eller kvällspressen i folkets namn, reagerade starkt på den bild man fick av Mannerheim som en homosexuell. Mindre vikt lades vid den roll han spelade i inbördeskriget 1918, i synnerhet i Pispala i Tammerfors.

I sketchprogrammet Hata handboll/Konsulternas krig skojade man med skandalen och introducerade ett tema om en alternativ dramaturg (Joakim Rundt) som kommit över bevis på att Mannerheim var en kvinna från Kenya som kommit till Finland.

Och nästan som i sketchen kom så den nya "skandalfilmen" Suomen Marsalkka om Mannerheim, där Mannerheim spelas av en kenyan, 2012. Och folket rasade igen, enligt kvällspressen.

Text: Ida Fellman

Läs också