Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Bomben i Myyrmanni köpcenter

Från 2012
Uppdaterad 07.09.2016 15:44.
En explosion har skett i Myyrmanni köpcenter - Spela upp på Arenan

Den 11 oktober 2002 detonerade en bomb i köpcentret Myyrmanni i Vanda. Det skedde i den värsta fredagsrusningen. Sju personer dog och omkring 80 personer skadades. Nu hade vansinnesdåd av den här typen kommit till Finland.

Det var fredagskväll den 11 oktober 2002 och många var ute för att göra uppköp inför veckoslutet, i köpcentret Myyrmanni befann sig ca 2 000 personer, många av dessa barn som kommit för att se en clown uppträda. Vid 19:30-tiden detonerade en hemmagjord bomb varvid bombens innehavare och sex andra personer omkom, varav en var ett sjuårigt barn. 80 personer varav 10 barn skadades.

Explosionen i Myyrmanni var ett bombattentat - Spela upp på Arenan
Förödelsen i köpcentret är stor - Spela upp på Arenan

Den första ambulansen anlände till Myyrmanni redan cirka 3 minuter efter explosionen. Först talade man i media om en gasexplosion. Senare blev det klart att det var en bomb.

Polisen ger ut bombarens signalement - Spela upp på Arenan
Polisen vet vem som sprängde bomben i Myyrmanni - Spela upp på Arenan

Den som låg bakom dådet var Petri Gerdt, en 19-årig kemiteknikstuderande vid Esbo-Vanda tekniska yrkeshögskola. Ett av hans största intressen var explosiva ämnen, något som han diskuterade med andra intresserade på internet.

Internetcensur efter bomben i Myyrmanni? - Spela upp på Arenan

Många finländare började efter kräva att man skulle börja se över vad som skrevs på internet. Hur kan man övervaka internet?

Är Myyrmannibomben ett tecken på att ungdomar mår dåligt? - Spela upp på Arenan
Elever i Helsinge skola får hjälp - Spela upp på Arenan
Hur tacklar barnen Myyrmannihändelsen? - Spela upp på Arenan

Motivet bakom dådet är ännu oklart och man vet inte om Gerdt hade för avsikt att begå självmord. Bombdådet chockade djupt många finländare, eftersom bombdåd och mord i denna skala inte hade skett tidigare i Finland.

Diskussion i OBS om skolbarn och psykisk hälsa - Spela upp på Arenan

Ungas mående diskuterades direkt efter dådet, men diskussionen avtog. För att växa igen när nästa vansinnesdåd skedde, nämligen skolmassakern i Jokela.

Myyrmanni köpcenter ett år efter explosionen - Spela upp på Arenan
Svårt att få psykisk hjälp efter Myyrmannibomben - Spela upp på Arenan

Källa: Gerdt, Armas: Petrin matka Myyrmanniin. Helsinki:Gummerus, 2004.