Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Claes Andersson och Björn Wahlroos om värderingar i samhället

Från 2012
Uppdaterad 24.07.2019 10:18.
Björn Wahlroos och Claes Andersson på värdeseminarium - Spela upp på Arenan

Sampos koncernchef Björn Wahlroos och författare och psykiater Claes Andersson möttes för en debatt om värderingar och resurser i det finländska samhället. Båda höll vänligt fast vid sina åsikter.

Claes Andersson anser att klimatet på 2000-talet har blivit hårdare, Wahlroos menar att socialpolitiken har splittrat hemmen. Wahlroos och Andersson kan ses som varandras motpoler. Den ena står för hårda ekonomiska värden, den andra mjukare humana värden.

Andersson talar om penningväldets dominans och majoritetens diktatur, där de svaga blir lidande. Klyftorna i samhället blir djupare, tycker han.

Wahlroos anser inte att klimatet blivit hårdare, men menar att vissa nog fallit utanför. Däremot har nya problem uppstått när gamla naggats i kanten, t.ex. splittras familjerna. Lösningen är att det skall vara lätt att anställa hjälp till hemmen.

Claes Andersson håller med, ävenom han inte anser att det är fel på dagvården i vårt samhälle.

Tio år senare använder Wahlroos begreppet majoritetens diktatur och avser då att de som strävar framåt inte uppmanas att göra det eftersom majoriteten och demokratin försöker pressa ner dem igen.

Text: Ida Fellman

Läs också