Tassarna bort från Östersundom och Sibbo

Helsingfors stad krävde 2006 att få annektera delar av Östersundom i västra Sibbo med Helsingfors. Trots att majoriteten av sibboborna häftigt motsatte sig detta, demonstrerade och debatterade ändrades kommungränsen den 1 januari 2009.
Helsingfors stad äger betydande landområden i Sibbo kommun och krävde 2006 att få införliva delar av Östersundom i västra Sibbo med Helsingfors.
Majoriteten av sibboborna motsatte sig häftigt annekteringen. Man debatterade i allmänheten, demonstrerade och när saken avgjordes sändes även besvär till Högsta förvaltningsdomstolen.




Men annekteringen gick igenom ändå och kommungränsen ändrades den 1 januari 2009.

Östersundom blev därmed en stadsdel i östra Helsingfors. I Östersundoms stordistrikt, som består av de delar av Vanda stad och Sibbo kommun som inkorporerades i Helsingfors 2009, bor 2 095 personer (2009), varav 542 personer bor i stadsdelen Östersundom.
Hur är det att vara Helsingforsbo frågar man i januari 2009?

Invånarna i området oroar sig för att byggandet ska bli alltför storskaligt så att områdets natur- och kulturvärden inte beaktas. Att det byggs lyxbostäder längs stränderna och stora höghusområden.

Invånarna i stadsdelen Östersundom i Helsingfors röstar 2012 för första gången i kommunalval som helsingforsare. Vid förra kommunalvalet tillhörde området ännu Sibbo. Många Östersundombor hoppas på en egen representant i Helsingforsfullmäktige.

Under de nästan fyra år som gått har inte mycket förändrats till det yttre i Östersundom. Byggandet av bostadsområden har ännu inte kommit igång.
Text: Ida Fellman


