Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

UFF gör business på våra gamla lumpor

Från 2012
Uppdaterad 29.02.2016 16:33.
Vad är UFF? - Spela upp på Arenan

De finns nuförtiden i de flesta städer: gula höga containrar fyllda med gamla kläder. Men vad döljer sig bakom UFF? Vad händer med pengarna – går de till de som mest behöver bistånd?

Informationsruta

UFF, U-landshjälp från Folk till Folk kallas i många länder numera Humana.

UFF, U-landshjälp från Folk till Folk är en biståndsorganisation som blivit välkänd, dels för sina gula insamlingslådor för begagnade kläder, dels för att organisationen kritiserats för sin verksamhet.

Kläderna som samlas in säljs i UFF:s butiker och hjälper till att finansiera organisationens verksamhet. Och de kläder som inte säljs exporteras till Afrika, bl.a. till Mocambique.

Uff exporterar 70 ton kläder till Mocambique - Spela upp på Arenan

Rörelsen har anklagats för att vara en vinstinriktad organisation. UFF drivs av Tvindrörelsen, en organisation med ursprung i ett danskt vänsterkollektiv. Tvind driver den så kallade Den rejsende højskole. Dess organisation har av kritiker fått öknamnet Tvindimperiet och kallats sekteristisk. Skolorna är ytterst kontroversiella och får inte längre statsstöd i Danmark. Flera av rörelsens frontfigurer har stått åtalade för skattebrott i Danmark och en av dem blev dömd.

UFF bedriver kontroversiella skolor - Spela upp på Arenan

På grund av kritik mot UFF som organisation har en del kommuner dragit in UFF:s tillstånd att ställa ut insamlingscontainrar.

Ett annat problem som man börjat diskutera är också vad som händer när man dumpar mängder med slitna kläder i afrikanska länder. I värsta fall slår det ut den egna klädindustrin. Dessutom har det kommit fram att UFF säljer kläderna, man donerar inte dem.

Slår exporten av begagnade kläder ut klädindustrin i Mocambique? - Spela upp på Arenan

UFF i Sverige (som numera bytt namn till Humana Sverige) har dessutom haft stora ekonomiska problem. Det påstår dock VD:n för UFF i Finland att man inte har här.

Men UFF används och finländarna för mer och mer kläder till klädinsamlingarna.

Gogo: UFF vs nyaste mode - Spela upp på Arenan
Vi donerar mängder av kläder till UFF - Spela upp på Arenan

Text: Ida Fellman

Läs också