Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Alla helgons dag är allvarets högtid, på halloween firar man med skräck och bus

Från 2012
Uppdaterad 28.10.2016 09:52.
Alla helgons dag och de på haven förlista - Spela upp på Arenan

Medan alla helgons dag är en högtidlig, allvarlig dag är halloween till för att köpa skräp och skoja med döden. Och så kan man karva ut ett pumphuvud och äta pumpa i alla former.

Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till minne av kyrkans helgon. Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder.

I den protestantiska kyrkan är det inte bara helgon som firas utan den sammanfaller med att vi minns våra nära och kära. Seden att tända ljus på gravarna kommer från Sydeuropa. I Finland minns man också dem som omkommit till havs och sjöss.

Vid en helgdagsreform förlorade 1 november sin status som helgdag. I Finland infaller den lördagen mellan den 31 oktober och 6 november (oftast lördagen på vecka 44). Allhelgonadagen å sin sida infaller alltid den 1 november.

I anglosaxiska länder motsvaras alla helgons dag snarast av halloween. Halloween är ett hopkok av uråldriga gamla keltiska traditioner som har kombinerats med alla själars dag, berättar folklorist Carola Ekrem.

Carola Ekrem om Halloween och alla helgons dag - Spela upp på Arenan

En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna på de brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började den 31 oktober. De irländska emigranterna förde traditionen till USA. Namnet är en förvrängning av det ursprungliga All Hallows' Eve (alla helgons afton).

Folklorist Carola Ekrem berättar om hur halloween sipprade in i Norden och Finland. 1980 trodde man på folkkultursarkivet att halloween aldrig kommer att slå igenom på allvar i Svenskfinland. Festen har ingen historia, ingen tradition i Finland.

Tio år senare sattes det igång. Den kom via ungdomar, tidskrifter och media. Carola Ekrem minns att hennes dotter läste Kamratposten och ville ordna halloweenfest.

I slutet av 1990-talet försökte man polarisera halloween mot den gamla alla helgons dag. Kyrkan förfasade sig över halloween och på vissa dagis förbjöds t.om. halloweenfirande.Men 2007 hade halloween gått förbi Valborg i försäljning. I butikerna kämpar den redan mot julhandeln. Nu är halloween inte längre en nyhet utan har blivit en del av feståret.

Halloween för barnen och kommersen - Spela upp på Arenan
Skräckturism vid halloween - Spela upp på Arenan

Halloween i Norden har blivit infantiliserad, påpekar Carola Ekrem. Medan det i USA är en fest för alla, också för de vuxna, med skräck, mörker, allvar och skoj är halloween i Norden en barnens fest.
Barn och unga gillar halloween, men vill inte heller ge upp den vackra traditionen med att sätta ljus på gravarna på alla helgons dag. Unga människor piffar kanske upp sin halloween med ett spökbesök i Åbo lott.

Irina Björklund och Kenneth Nars karvar ut pumpor i kapp - Spela upp på Arenan
Underbar pumpsoppa med focaccia - Spela upp på Arenan

Vissa har tagit till sig de amerikanska halloween-traditionerna och karvar ut ett huvud av av en pumpa. Vi ser Irina Björklund och Kenneth Nars tävla i den konsten. Men vad ska man sen göra med allt fruktkött? Underbara soppor förstås.

Läs också