Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Är det smutsigt att resa till solen och njuta?

Från 2012
Uppdaterad 29.02.2016 16:31.
Talking Heads om resor - Spela upp på Arenan

Är det okej att resa bort bara för att koppla av och ta det lugnt? Vissa ser elitiskt på pöbelns resor. Ingen vill ju vara en turist. Och massturismen kan göra fula spår och smutsa ner.

Informationsruta

Gustaf Mattson: En herre i Zanzibar
Africa on a Shoestring
Pirkko Lindberg: Tramp

Talking Heads var ett rappt diskussionsprogram som kom på FST i mitten av 1990-talet. Programvärdar var Steffe Randström och Baba Lybeck. Här diskuterar man resor.

Göran Schildt är kritisk till massturismen. Man reser ner till södern utan att veta något. Har turismen förlorat sin mening?

Göran Schildt om massturism - Spela upp på Arenan

Researrangör Kaj Strömdahl "fraktar" ner 150 000 människor till söderns sol. Kaj säger att prisnivån har dragits ner, nu är det inte förbehållet endast ett fåtal. Man reser för att ta det lugnt, inte för att hitta en ny kultur. Man ska bara få ett avbrott i den vardagliga tillvaron.

Men viilka följder har massturismen? På Goa, Indien ser man tydligt spåren. Lokalt hjälper turismen, men på längre sikt kan det bli problem. Och många gånger är det stora bolag som håvar in pengarna, inte de lokala tillverkarna. Det gäller i synnerhet. Tredje världen.

Researrangörerna borde ta sitt ansvar så att man inte smutsar ner, varken med miljön eller kulturen.

Reseguideböcker ger inte alltid en rättvis bild av världen. Och ryggsäcksresenärer är lika mycket turister som charterturister. De är inte ädlare än andra turister, säger Staffan Widstrand.

Pirkko Lindberg ser dock inte sina resor som turism. Stefan Randström ringer upp henne och hon är mycket kritisk mot dem som flyger ner till sandstränder. Pirkko Lindberg reser med fraktfartyg till obekanta ställen. Hennes mål är att smutsa ner så lite som möjligt.

Text: Ida Fellman

Läs också