Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Barnen skadas av den farliga televisionen 1962

Uppdaterad 06.09.2016 11:16.

Frågan om barn och television kommer upp varje dag i hem som har både barn och tv. Och sådana finns det redan många av 1962. Därför har en panel samlats för "en liten pratstund" huruvida barn far illa av att titta på tv.

Enligt Ville Zilliacus finns det television i 250 000-300 000 hem 1962. Tv-licenserna steg från 190 132 år 1961 till 335 990 år1962.

Fru Bojen Huldén är barnfilmjurymedlem och representerar mammorna. Skolöverläkaren och "medicinmannen" Henrik Hultin sitter inne med den medicinska sanningen och en gäst från Sveriges Radio och TV, utbildningschef Håkan Unsgaard, vet allt om barns tittarvanor.

Barn under fyra år, eller kanske 6 år, borde inte ha något med televisionen att göra. Men statistik visar att barn tittar på tv från två års ålder t.ex. i Amerika. Som tre år har barnen redan favoritprogram som de skriker efter.

Det sker en långsam hjärntvätt och efter tre månader är man totalt fast vid tv-vanorna. Att avvänjas från TV tar däremot minst sex månader.

För att undvika att barnen utsätts för tv är det bra att lägga dem tidigt. Ju senare barnen stannar uppe desto otäckare program kan de se. Håkan Unsgaard visar statistik över läggdagstider och tv-tittning.

Hultin påpekar att televisionen utsätter hjärnan för irritation, det flimrande ljuset kan förorsaka kramper. Man bör allvarligt varna för att söva barnen genom att vända dem mot tv-flimret. Barnet kanske somnar fortare, men det är inte hälsosamt. Redaktör Ville Zilliacus blir chockad över att vissa använder televisionen som en "mekanisk dadda."

Barn är dock individuella. Om ett barn är aktivt och begåvat kan televisionen stöda barnet. Men om är ett barn lite "på gränsen" ifråga om intelligensnivå och aktivitet är televisionen ytterst farlig, säger skolläkare Hultin. Alla barn bör dock ha tid för läxor, fritid och sömn.

Det är också viktigt att man använder televisionen fiffigt. Småungar skall inte se på television såsom de inte heller skall ta sig en hutt ur barskåpet. Ett nyfött barn kan räddas till livet med några droppar konjak, men ett barn kan inte dricka konjak varje dag, påpekar Hultin.

Jo, man bör kontrollera, säger Unsgaard. Det finns en mängd faror i samhället: vi säljer sprit, vi säljer tobak, säger Unsgaard och drar ett bloss. Men fru Bojen Huldén menar att det inte är så lätt att undvika televisionen. Den har kommit för att stanna.

Text: Ida Fellman

Läs också