Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Barnen skadas av den farliga televisionen 1962

Från 2012
Uppdaterad 04.11.2021 12:32.
Får barn se på television? Diskussion - Spela upp på Arenan

Frågan om barn och television kommer upp varje dag i hem som har både barn och tv. Och sådana finns det redan många av 1962. Därför har en panel samlats för "en liten pratstund" huruvida barn far illa av att titta på tv.

Redaktör Ville Zilliacus påpekar att det redan finns television i 250 000-300 000 hem (1962). Han har samkallat till en diskussion om farorna med teven.

Fru Bojen Huldén är barnfilmjurymedlem och representerar mammorna. Skolöverläkaren och "medicinmannen" Henrik Hultin sitter inne med den medicinska sanningen och utbildningschef Håkan Unsgaard från Sveriges Radio och TV vet allt om barns tittarvanor.

Hjärntvätt och kramper av tv-flimret

Vid tv-tittning sker en långsam hjärntvätt och efter tre månader är man totalt fast vid tv-vanorna. Att avvänjas från TV tar däremot lång tid, minst sex månader.

Skolläkare Hultin påpekar att televisionen också utsätter hjärnan för irritation, det flimrande ljuset kan förorsaka kramper. Man bör allvarligt varna för att söva barnen genom att vända dem mot tv-flimret. Barnet kanske somnar fortare, men det är inte hälsosamt. Också redaktör Ville Zilliacus blir chockad över att vissa använder televisionen som en "mekanisk dadda."

Barn under fyra, eller kanske sex år, borde inte ha något med televisionen att göra. Men statistik visar att barn tittar på tv från två års ålder t.ex. i Amerika. Som tre år har barnen redan favoritprogram som de "skriker efter".

Barn är dock individuella. Om ett barn är aktivt och begåvat kan televisionen stöda barnet. Men om är ett barn lite "på gränsen" ifråga om intelligensnivå och aktivitet är televisionen ytterst farlig, säger Hultin.

Portionera ut tv-giftet och lägg barnen tidigt

För att undvika att barnen utsätts för tv är det bra att lägga dem tidigt. Ju senare barnen stannar uppe desto otäckare program kan de se. Alla barn bör ha tid för läxor, fritid och sömn, men television behöver inte ingå. Håkan Unsgaard visar statistik över läggdagstider och tv-tittning.

Det är också viktigt att man använder televisionen fiffigt. Småungar skall inte se på television såsom de inte heller skall ta sig en hutt ur barskåpet. Ett nyfött barn kan räddas till livet med några droppar konjak, men ett barn kan inte dricka konjak varje dag, påpekar Hultin.

Jo man bör kontrollera televisionstittning, säger Unsgaard. Det finns en mängd faror i samhället: vi säljer sprit, vi säljer tobak, säger Unsgaard och drar ett bloss.

Men fru Bojen Huldén menar att det inte är så lätt att undvika televisionen. Den har kommit för att stanna.