Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Ungdomsrevolt 2001: tårtning och demonstrationer i Göteborg

Från 2012
Uppdaterad 05.12.2016 10:20.
James Wolfensohn får en tårta i ansiktet - Spela upp på Arenan

En tårta i ansiktet eller stora kravaller i samband med ett toppmöte. Markus Drake har deltagit i båda typernas demonstrationer. 2001 var han i Göteborg på EU-toppmötet för att protestera mot den politiska eliten. Men samma år kastade han också en tårta i ansiktet på Världsbankens chef James Wolfensohn.

Tårtning är en typ av attack där en tårta eller en paj kastas eller trycks upp i ansiktet på offret, ofta med politiska motiv. Att kasta en tårta i ansiktet är känt från gamla slapstickfilmer, t.ex. filmer med Helan och Halvan.

Att slänga en tårta i ansiktet på någon ger tv-publicitet. Det är en uppseendeväckande metod, men inte utmynnar i stora och våldsamma kravaller.

Tårtkastaren (Markus Drake) menar att man protesterar mot Världsbankens sätt att behandla u-länderna i fråga om skulder. Redaktören Anna Dönsberg ifrågasätter varför man då skall kasta en tårta just på James Wolfensohn, som försökt förändra situationen för många.

Demonstrationerna på EU-toppmötet i Göteborg skulle vara fredliga, för solidaritet, mot kapitalismen, mot multinationella företag, mot McDonalds. Men demonstrationerna hämtade också maskerade personer som slog sönder, rånade butiker och kastade sten. Och kravallpoliserna svarade med hårda metoder. Polisvåld och skjutande.

Gick något fel och i så fall vad? I Gogo får vi höra bl.a. Astrid Stenius och Markus Drake.

Åtal väcks mot pajkastarna - Spela upp på Arenan
Pajkastarna fick bötesstraff - Spela upp på Arenan
Intervju med pajkastaren - Spela upp på Arenan
Demonstrationer på EU-toppmötet i Göteborg 2001 - Spela upp på Arenan
Hur gick det efter Göteborg 2001? - Spela upp på Arenan

Läs också