Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Jörn Donner – politiker, författare och självutnämnd bråkstake

Från 2013
Uppdaterad 29.02.2016 15:55.
Jörn Donner får Finlandia-priset för Far och son - Spela upp på Arenan

Jörn Donner har alltid varit Svenskfinlands oppositionella bråkstake, som klätt av sig och sina kvinnor nakna. Men från 1980-talet framåt har han också varit en påverkare inom politiken och samhällslivet.

Jörn Donner (f. 1933) är en finlandssvensk författare, filmregissör, filmproducent, journalist, kritiker, politiker

Jörn Donner tilldelades Finlandiapriset för Far och son 1986. Det var andra gången priset delades ut och priset jämförs med misstävlingarna. Donner bortser inte från pengarna, men är extra glad att andra ser att han i första hand är en författare. Han har dock inte blivit mera salongsfähig, utan ännu en bråkstake.

Jörn Donner uttalar sig 1990 om tvångssvenska, dvs den obligatoriska svenskan i studentskrivningarna.

Jörn Donner om tvångssvenska - Spela upp på Arenan

Jörn Donner ville träffa Saddam Hussein 1990 för att diskutera toppmötet mellan Gorbatshov och Bush, men det blev inget av den saken. "Saddam Hussein var jobbigare än de flesta andra jag försökt intervjua". Men författaren Jörn Donner får uttala sig efter sitt blixbesök om Sovjet och Gorbatshov och Saddam Hussein.

Donner kommer från Bagdad - Spela upp på Arenan

Jörn Donner menar också att sanktionerna mot Irak och Jordanien kan få värre följder för det fattigare Jordanien.

Donner om situationen i Bagdad - Spela upp på Arenan

1991 får riksdagsman Jörn Donner uttala sig om regeringsplanerna och om Sovjetunionens fall och handeln efter VSB-paktens upplösning.

Donner om regeringsplanerna - Spela upp på Arenan
Jörn Donner om Sovjets fall - Spela upp på Arenan
Donner om bilateral handel efter VSB-pakten - Spela upp på Arenan

Eftersom Jörn Donner också rest och bott mycket i Tyskland får han säga vad han tycker om den fula högerextremismen som visar sig i Europa och det förenade Tyskland.

Donner om högerextremism i Tyskland - Spela upp på Arenan

I Finland stöder Jörn Donner Martti Ahtisaari i presidentvalet. Han förklarar varför åt en nyfiken Lillan-älskande Holger Spår. Elisabeth Rehn är en mycket bra presidentkandidat, men inte president, menar Jörn Donner.

Jörn Donner stöder Martti Ahtisaari - Spela upp på Arenan
Holger Spår och Jörn Donner - Spela upp på Arenan

Donner jobbade som Finlands generalkonsul i Los Angeles 1995-1996. När han kommer därifrån slår han sig inte till ro utan har åsikter om det mesta. När Tarja Halonen har blivit president 2000 har Donner åsikter om henne som president, eftersom han stödde Esko Aho. Han känner sig inte som en snyltgäst på självständighetsmottagningen men de suckar åt den rysliga kön, och att Tarja "snarvlar som fan", som Donner uttrycker det.

Jörn Donner och Bitte Westerlund om president Tarja Halonen - Spela upp på Arenan

2011 ställer Jörn Donner ännu upp som obunden på SFP:s lista, som 78-åring. Han vill motverka de anti-europeiska sannfinländarna. Donner förlorade mot Astrid Thors.

78-åriga Donner ställer upp i riksdagsvalet - Spela upp på Arenan

Kolla in länkarna med mera personliga diskussioner med Jörn Donner och rabalder kring hans filmer. Jörn Donner är till dags dato den enda finländare som tagit hem en Oscar. Detta skedde för Ingmar Bergmans Fanny och Alexander som Donner producerade.

Text: Ida Fellman

Artikeln publicerades 2013.

Läs också