Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

En karismatisk Jörn Donner charmar programledare

Från 2013
Uppdaterad 13.09.2019 10:47.
Jörn Donner och Livsbilder - Spela upp på Arenan

Jörn Donner och kvinnorna, barnen, familjen och sexualiteten. Alla programledare fascineras och charmas av Jörn Donners oemotstådliga dragningskraft.

I Söndagsöppets Vem där-stol sitter 1992 Svenskfinlands Gossen Ruda. Okonventionell och lite besvärlig, författare, politiker och filmmakare.

Jörn Donner får genast sätta igång, bara han släcker sin cigarett. Han skall förena intellektualitet med det fysiska. Han skyller på en våt, sur ved och en hopplös huggkubbe och en jävla klädsel. Men Jörn klarar det fint, han gillar att hugga ved. Han är en riktig vedexpert. Och gillar att fiska

Riksdagsman Jörn Donner gästar Söndagsöppet - Spela upp på Arenan

Jörn Donner tycker inte att han är besvärlig. Med Söndagsöppets redaktörer diskuterar han mest politik och riksdagsbeslut. Donner tycker det är viktigt att det finns dissidenter. Han kallar sig en antiborgerlig borgare. Vissa normer och beteendemönster är dock viktiga, t.ex. att visa hänsyn mot andra.

Christine Saarukka undrar om han har stadgat sig redan. Då och då stadgar han sig, med familj och barn. Kvinnor har alltid flockats kring honom. Donner ser sig själv som en heteroman. Han känner sig speciellt fäst vid vissa. Han har många barn, fem-sex, mellan två och trettiosex år.

En nervös Bettina Sågbom är urcharmad av Jörn Donner, hon vill bara röra honom. Hon har lusläst hans böcker och diskuterar öppet om förlossningar, böcker, livet, kvinnorna, barnen och sexualiteten. Men också om hans pappa, 1918 och filmen Raja 1918.

Jörn Donner och kvinnorna - Spela upp på Arenan
Jörn Donner i sin fars fotspår - Spela upp på Arenan

Jörn Donner muttrar om att det är onödigt att komma till soffan med Bettina, men han ser nog ut att finna det ganska charmigt när hon flirtar med honom. Och 2009 besöker Bettina Jörn Donner på hans sommarstuga och får då också träffa Jörn Donners son Rudolf Donner.

Far och son Donner (2009) - Spela upp på Arenan

Text: Ida Fellman

Läs också