Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Varifrån kommer köttet på vår tallrik?

Från 2013
Uppdaterad 29.02.2016 15:49.
Vem fixar biffen? - Spela upp på Arenan

Förr födde man upp och slaktade djuren på gården, men vart försvann de när folket flyttade till stan? Allt färre finländare vet hur kött produceras. Antalet gårdar har minskat i årtionden, men samtidigt så äter finländare mer kött än någonsin.

I Patrik Sköns dokumentär Vem fixar biffen? berättar nöt-, svin-, och broileruppfödare om köttindustrin och om hur djuren färdas från hallen till våra tallrikar.

År 2011 åts 387,2 miljoner kilo kött i Finland. Av den siffran är ungefär hälften svin och en fjärdedel kyckling, djur som tillbringar största delen av sina liv i hallar och hus dit få mänskor har tillträde.

Gårdarna har blivit större, men lönsamheten är inte bra. Foderprisen skjuter i höjden, medan exempelvis svinpriset stampar mer eller mindre på stället. "Det är bara priset på svinkött och fyllnadssand som förblivit på samma nivå de senaste 10 åren", säger svinfarmaren Johan Backlund i Oravais. Han hör till de svinfarmare som byggde ut svinhusen i mitten av 90-talet, när Finland gick med i EU. Nu cirka 15 år senare är lönsamheten pressad på grund av stigande foderpriser. "Jag sitter fast med mina investeringar, men de små gårdarna som har råd att sluta har ju nog gjort det", konstaterar Backlund.

Medan den storskaliga produktionen är verklighet idag så märks det inte i marknadsföringen av kött. "Vi serveras en bild av köttproduktionen som härstammar från en generation bakåt med småskaliga gårdar. Men verkligheten är en annan idag", säger Pekka Jokinen, professor i naturresurspolitik.

I ett utdrag ur Regionalen besöker vi familjen Selenius grisgård och slakteri. Henrietta Broström och John Sumelius diskuterar.

Slakt av djur på egen gård - Spela upp på Arenan

I Peter Berndtsons reportage Hönor och ägg får vi veta mera om broilern och om hur värphönor har förädlats samt hur äggen produceras och behandlas för en garanterad god kvalité.

Hönor och ägg - Spela upp på Arenan

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan