Frisk och hel med makrobiotisk mat

Makrobiotisk mat är inte en diet, det är en livsstil. På 1980-talet blev den österländska hälso- och matfilosofin populär i väst. Makrobiotisk mat görs på grönsaker, frisk och fullkornssäd och poängterar helheten i kroppen.
Makrobiotik är sätt att förstå vart man är på väg. Och att behandla maten med respekt liksom alla levande varelser. Det är att ta ansvar för sitt eget liv, säger näringsforskare Kirsten Holm.
Monica Strandberg-Heikkilä har blivit av med ryggbesvär med hjälp av maten. Hon har ingen ischias. Kött och mjölkprodukter ger henne ryggvärk.
Läkare Henrik Nyberg berättar om makrobiotisk kost. Ordet makrobiotik kommer från grekiskan (makros, stor, omfattande och bios, liv) är en livsstil som lägger stor vikt vid kostens betydelse för en god hälsa på alla plan, dvs det fysiska, mentala, känslomässiga och andliga.
Makrobiotisk kost grundar sig på österländsk medicin. Där var och en kan påverka kosten. Helhetsprincipen är viktig för makrobiotiken.
Inom makrobiotiken kokar man maten och äter inte bara rå mat. Maten är ekologisk och vegetarisk inklusivefisk, men inte kött, mjölkprodukter och socker. Födan kan byggas upp med t ex fullkornssäd, grönsaker, bönor, frön, nötter, frukter, alger, miso och sojasås. Salt är inte förbjudet.
Enligt makrobiotiken beror sjukdomar på att man är ur balans, antingen för mycket yin eller för mycket yang. För att undvika eller komma ifrån tillstånd av obalans ska man äta kost som är "balanserad" i fråga om yin och yang.
Roland Keijser berättar vad man skall äta och undvika. Man undviker extremer som till exempel rött kött (extrem yang) och socker (extrem yin). Om man minskar på köttätandet så minskar också sockersuget, menar Kejser. Komjölk är inte heller nödvändigt. Inte heller raffinerad föda är bra, vi ska äta naturlig mat.
Kosten sätts samman och bereds beroende på bl.a. årstid, klimat, arbete och hälsotillstånd. Kristiina Hakola-Lönngren visar hur man tillreder många läckra rätter enligt den makrobiotiska kosten.

Och i Utkik funderar man om ungdomar skulle må bättre av makrobiotisk mat. Ungdomarna själva vill gärna äta kött och hamburgare utanför Carrolls, utom Marika Blomqvist som mår prima efter en övergång till makrobiotiken.
Text: Ida Fellman
Informationsruta
Makrobiotiken grundades på 20-talet i Japan av George Oshawa som med hjälp av en enkel, traditionell kost enligt gammal asiatisk filosofi lyckades bota sig själv från TBC. En av hans lärjungar, Michio Kushi spred sedan denna lära till västerlandet.