Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Dyra och dåliga modekläder för barn

Från 2014
Uppdaterad 24.01.2016 19:01.
Spelet om konsumenten: Barnkläder - Spela upp på Arenan

Modehysteri, dyra priser och dåliga material. Allt för att föräldrar skall vara tvungna att konsumera barnkläder ofta och mycket.

De unga föräldrar som inte har tid att sy måste punga ut stora summor för barnkläder. Barnkläderna är ofta dyra och av dålig kvalitet. Dessutom gör det ständigt växlande modet att man måste köpa nytt hela tiden. Ett nytt mode lanseras flera gånger per år.

Tonåringarna har länge varit modeindustrins tacksamma offer, men nu skall också små barn få modekläder. Barnen uppfostras till att bli idealkonsumenter som köper ofta och mycket.

En intervjuad butiksförsäljare tycker det är helt rätt. En femåring är medveten om mode. Modet bör vara praktiskt, vackert och prisvärt. Praktiskt behöver inte vara användbart, också snygga kläder till fest behövs för "folk vill ha sådana".

Men folket är hjärntvättat med falska behov med god hjälp av veckopressen, reklam och tidningar, enligt redaktören. Det blir en ond cirkel där "alla" måste köpa modekläder för att "alla andra" har sådana. T.ex. breda utsvängda byxor åt ett blöjbarn på 80 cm eller färdigt blekta jeans som blekts med gifter.

De som designar barnkläder i liten skala har det svårt när man följer modet blint. Modet i sig behöver inte göra kläderna dyrare, men att modet så snabbt växlar och att man gör en massa små onödiga detaljer höjer priset.

Men det finns butiker där man säljer begagnade kläder. Dit kommer föräldrar av alla de slag. För att de stora klädproducenterna skall börja göra bra nya kläder måste vi konsumenter börja ställa krav, påpekar redaktören till sist.

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan