Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Jag vet var du bor – om hatet på nätet

Från 2013
Uppdaterad 06.06.2016 14:42.
Li Andersson och Wille Rydman debatterar hatprat - Spela upp på Arenan

"Jag vet var dina jävla ungar går i skola och var du bor. Tänk på det nästa gång du öppnar käften." Varför har sådant här anonymt hat blivit så vanligt?

Vad försöker människor som skickar dylika meddelanden till forskare, politiker eller samhällsdebattörer säga? De vill säga: var tyst. Tala aldrig mer.

Li Andersson, ordförande för vänsterunga, och Wille Rydman, ordförande för samlingspartiets unga, debatterar i Tredje statsmakten om hatprat, vad det är, och hur man kan begränsa det utan att begränsa åsiktsfriheten.

Spotlight om näthat - Spela upp på Arenan

I Spotlight talar personer ut om det hat som riktats mot dem.

Diskussionskulturen på internet genomgår en omvälvande förändring. Det märks i att hela samhällsdebatten håller på att flytta ut på nätet. Det skapar problem i form av fler och allt grövre nätkränkningar. Påhoppen blivit både synligare och obehagligare

Juridiken hänger inte med i utvecklingen, vilket skapar stora gråa zoner.

Näthatet breder ut sig? - Spela upp på Arenan

Den som gör sig skyldig till nätkränkningar eller hot på webben döms vanligtvis för ärekränkning eller olaga hot, vilket kan ge från sex månader upp till två års fängelse. Men det är mycket ovanligt med fängelsestraff i dessa fall, i praktiken är det nästan alltid frågan om bötesstraff.

Lisa Bjurwald har forskat i näthat, rasismen och sexismen som florerar på nätet. Li Andersson och Dan Koivulaakso, aktuella med boken Äärioikeisto Suomessa, har läst hennes bok i Boktid.

Boktid om näthat och ytterhöger - Spela upp på Arenan

Hatpratet riktar sig mot olika etniska, religiösa, kön, och språkgrupper. Också politiker och forskare får ta hat emot sig. Hatet har oftast en känslomässig orsak men bör tas på allvar. Finlandssvenskar fick på våren 2013 ta emot dödshot. Bl.a. Bettina Sågbom och hennes familj hotades. Maria Norman, krimonolog och Erik Wahlström, författare, diskuterar i Min Morgon.

Diskussion om näthat i Min Morgon - Spela upp på Arenan

Men redan 1997 florerade näthat på diskussionsforum. Kanal ett tar itu med ett exempel riktat mot finlandssvenskar.

Näthat mot finlandssvenskar - Spela upp på Arenan

Läs också