I Åbolands yttre skärgård med Söndagsöppet

Söndagsöppet har rest omkring i Åbolands yttre skärgård. Vi besöker Brunskär, Aspö, Björkö, Utö och Borstö.
Söndagsöppet möts gemytligt efter sommaren. Benny Törnroos och Christine Saarukka har rest omkring i Åbolands yttre skärgård. Man har talat med de fast bosatta, men eftersom skärgården är ganska avfolkad har man också talat med sådana som är födda och uppvuxna där, men numera bara bor där på vintern.
I den första delen besöker vi Brunskär, Aspö, Björkö och Utö.
På Brunskär landade ingenjör Andrée med sin båt den 19 oktober 1893. Hemma hos Maja Granvik, Brunskärs-Maja, kan man hitta tackbrevet från den exotiska gästen. Söndagsöppet tar med Brunskärs-Maja till Aspö för att spela med Aspö-Erik, Erik Jansson, som är spelman. Erik och Maja har spelat tillsammans sedan 1923 i folkskolan i Korpo, Rumar. Barnen var inkvarterade hela året i folkskolan och kom hem till jul och påsk.
Maja menar att skolan har avfolkat skärgården. På gott och ont har undervisningen gjort att folk drogs bort från skärgården. Hon är själv ett exempel på det. Alla kunde inte bli kvar på fiskehemmanet. Aspö-Erik har fiskat och levt med det, men nu bor han också i Pargas på vintern. Tre personer bor året om på Aspö.
Förbi Nötö reser Söndagsöppet vidare till Björkö. Där träffar man seglare från Helsingfors och Umeå.
Och från Björkö bär det av till Utö. Där finns fyren och militärfortet. Fyrmästare Gunnar Andersson får berätta om fyren. Lotsar och fyrvaktare jobbar vecka-vecka, men de som jobbar på fortet har barn i skolan, som är helt finskspråkig. På vintern bor c. 15 personer där, förutom 45 personer på fortet.
Bertel och Eskil Öhman bor på Utö. Eskils hustru Kristin sköter posten och biblioteket. Eskil är lots. 1908 fick Utö sin första student, dessa studenter kommer med båten på sommaren. I Utös butik träffar man Doris Lindström, som är butiksinnehavare och sjuksköterska. Butiken är viktig för Utö-samhället.
Selma Franzén föddes tillsammans med sin tvillingsyster på Lökholm i november 1900. Hon flyttade till Bokulla efter kriget när hennes man blev fyrvaktare, sedan Enskär, sedan lotslärling på Utö c. 1929. Då var Utö ett livligt samhälle jämfört med Bokulla.
Vi besöker också fyrkyrkan, den nya kyrkan och kyrkvärden Erik Westerholm.
I den andra delen besöker Benny Törnroos Borstö.

På Borstö träffar vi ortsbon Nils Andersson och sommargästen Raul Johnson. Holger Hällström är skärgårdens betrodda historieberättare. Vi får höra många roliga historier, om säljakt, fiske, avund och list.
Lasse och Hildur Danielsson är två av de tre som bor året om på Borstö. Lasse är hemma från Lökholm. Hildurs släkt har varit Borstöbo sedan 1700-talet. Det var svårt att hitta livskamrat från egna holmen. Paret skall bo på Borstö så länge de klarar sig.
Från Borstö bär det av till Jurmo, som behandlas här.
Text: Ida Fellman