Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Såren från ett krig läks inte under en livstid

Från 2014
Uppdaterad 23.01.2016 15:34.
Dok: Bästa och tyngsta resan - Spela upp på Arenan

Cecilia Kaukiainen föddes när kriget på Balkan pågick för fullt. På en studieresa till området får Cecilia lära sig om sorgearbete, förlåtelse och hur man kommer över hemskheter.

I Ann-Charlotte Åkerholms dokumentär "Bästa och tyngsta resan" får vi följa med Cecilia Kaukiainen, som reser till Bosnien, Serbien och Kroatien med en grupp unga människor som är intresserade av historia.

Det har gått tjugo år sedan händelserna i det forna Jugoslavien, men såren efter kriget är vidöppna. Vid massgraven i Srebrenica berättar Hatidza om männen i sin familj, vars ben nu ligger bland 8000 andra bosnier i graven.

I Tuzla lär Cecilia känna Dragana, som arbetar med identifiering av lik. Det är svårt att kännan identifiera benen som kan ha begravts upp till två eller tre gånger.

Cecilia är chockad och funderar på hur det är att stå vid andra människors lik:

"Det känns som att människan aldrig lär sig. Från historian borde vi har lärt oss att förhindra massmord. Ändå upprepar sig historian bara"

I synnerhet i Bosnien finns en fara för att hemska händelser skall upprepa sig.

"Bosniens politiska system möjliggör inte en saklig genomgång av vad som hände på 1990-talet. I skolundervisningen berättar man om allt som hände fram till 1991, sedan tar Bosniens historia slut", berättar historikern och guiden Emir.

Bosnien, och skolsystemet är indelat i tre områden. Åt serber förmedlas serbisk historia, åt bosnier bosnisk och åt kroater kroatisk.

Och i Kroatien syns tendenser på nationalism. I Vukovar bor över 33 % serber, och vägskyltarna borde vara på kroatiska och serbiska, men kroterna ser den kyrilliska serbiska texten som en krigsförklaring. Zdenko som är kroat och bor i Vukovar säger att skyltarna delar upp staden, serberna bor på ena sidan av staden, kroaterna på andra.

Ann-Charlotte Åkerholms dokumentär för fram också diskussioner från Nansens fredscenter där serber, kroater och bosnier talar om sina känslor och kriget.

Text: Juhana Säilynoja och Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan