Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Pappa och fotograf Johannes Runeberg

Från 2013
Uppdaterad 25.01.2016 10:55.
Johannes Runeberg hemma med barn - Spela upp på Arenan

Är det ekonomiskt katastrofalt att skaffa barn i sjuttiotalets Finland? Finns det en framtid för familjen? Johannes Runeberg, fotograf och pappa, är nöjd med livet trots att det ibland är svårt att få allt att gå ihop.

Johannes Runeberg har haft tur. De har skaffat flera barn, men har fått dagvårdsplats för dem alla på Tölö daghem. Dagvården är en förutsättning, familjen skulle inte klara det ekonomiskt annars. Samhället kommer dock inte emot. Det kostar att ha barn och man får mindre pengar för annat, alla pengar går till mat, hyra och kläder. Miljön som Runebergs kan erbjuda sina barn är ekonomiskt begränsad, men man gör sånt som inte kostar.

Johannes Runeberg har slutat som veckotidningsfotograf. Nu jobbar han på en ljusfabrik, ett yrke där han inte behöver offra sin egen ideologi. Johannes Runeberg talar mycket om fotografering och veckotidningar, om varför det kändes som att sälja sin själ att fotografera PR-bilder.

Johannes Runeberg slutar fotografera för veckotidningar - Spela upp på Arenan

Många vänner tycker han har svikit gruppen, andra håller med honom, men kan inte hoppa av ekorrhjulet.

Har det betytt stora förändringar för familjen? undrar redaktören.
Ekonomiskt har inkomsterna minskat ordentligt. Men Johannes kan vara mera med familjen, han behöver inte resa och jobba på kvällarna.

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan