Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Den odödlige Sherlock Holmes

Från 2013
Uppdaterad 25.01.2016 09:57.

Första berättelsen: Fallet Milverton

28:01

Erik Lindström och Carl Öhman läste under sommaren 1955 upp sammanlagt fem historier om Sherlock Holmes. Fyra finns bevarade i Yles arkiv. I dem hör vi Carl Öhman som doktor Watson och Erik Lindström som Sherlock Holmes.

Informationsruta

Radioteaterarkivet samlar och erbjuder Svenska Yles besökare möjligheten att på nätet höra utvalda pjäser, hörspel och uppläsningar i sin helhet. Inspelningarna kommer från Yles digra radioarkiv, som innehåller material ända från 1930-talet.

Carl Öhman (f. 1930) var Svenska Teaterns chef under 1963-1982. Efter det har han jobbat som chef för bland annat Finlandiahuset och Tampere-talo.

Erik Lindström (1906-1974) var en av de största stjärnorna på Svenska teatern, där han medverkade under största delen av sitt liv. Lindström var också en regelbunden gäst på Radioteatern. Lindström ansågs vara både en fin karaktärsskådespelare och en stor komisk talang. Lindström var gift med skådespelaren Kerstin Nylander, en annan av Radioteaterns långvariga medverkande.

I Fallet Milverton får Sherlock Holmes besök av en ung dam som fallit offer för utpressaren Charles Augustus Milverton. Conan Doyle baserade karaktären på en riktig person, konsthandlaren Charles Augustus Howell, som på 1890-talet anklagades för att idka utpressning. Berättelsen ingick i samlingen The Return of Sherlock Holmes (1904).

Andra berättelsen: Pappkartongen

21:38

Berättelsen Pappkartongen bär namn efter det obehagliga paket som fröken Susan Cushing mottar i början av berättelsen. I paketet finns nämligen två människoöron inpackade i salt.
Pappkartongen publicerades första gången i tidskriften Strand Magazine år 1892. Berättelsen utelämnades dock från den första upplagan av samlingen The Memoirs of Sherlock Holmes (1894). Orsaken var att en av novellens huvudpersoner är otrogen sin man, vilket inte ansågs lämpligt för yngre läsare.

Tredje berättelsen: Krymplingen och Fjärde berättelsen: Den musgraveska ritualen.

44:58

I berättelsen Krymplingen reder Sherlock Holmes ut mordet på James Barclay. Den huvudmisstänkta är Barclays fru Nancy, men Holmes har sina tvivel. Och vad den mystiska krymplingen som Nancy träffat att göra med saken?

I Den musgraveska ritualen är det för ovanlighetens skull Sherlock Holmes som fungerar som berättare. Han berättar för Watson om ett av sina tidiga fall, som berör en mystisk ritual som familjen Musgrave burit med sig i århundraden. Både Krymplingen och Den musgraveska ritualen ingick i samlingen The Memoirs of Sherlock Holmes (1894).

Text: Katja Bargum