Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Hörspelet Revisorn av Nikolaj Gogol

Från 2014
Uppdaterad 03.11.2016 14:40.

Revisorn. Första delen

40:13

Folket fjäskar för Börje Lampenius i Gogols Revisorn. Han blir tagen för statens inspektör som man väntat på. Småstadens invånare och korrumperade byrokrater fjäskar för ”revisorn”, som inte är sen att dra nytta av situationen.

Nikolaj Gogol (1809-1852) är en av 1800-talets mest betydande ryska författare. I sina romaner och noveller beskriver han det ryska samhället, ofta med satiriska förtecken. Så också i pjäsen Revisorn, där en man på resa på landsorten blir tagen för statens inspektör som man väntar på och fruktar. Småstadens invånare och korrumperade byrokrater fjäskar för ”revisorn”, som inte är sen att dra nytta av situationen. Pengar, lyxlogi och borgmästarfruar – ingenting är gott nog för statens tjänsteman!

I rollen som den falske revisorn Iván Alexándrovitj Chlestakóv hör vi Svenska teaterns älskade stjärna Börje Lampenius (bilden ovan). Lampenius är också känd som filmskådespelare, schlagersångareoch som far till violinisten Linda Lampenius.

Göran Cederberg spelar revisorns tjänare Osip. Rollerna som stadens borgmästare och hans fru spelas av Radioteaterns långvariga medarbetare Eric Gustafsson och Gundel Henrikson. I birollerna kan man bland annat höra Nils Brandt och Carl Mesterton.

Pjäsen regisserades av Stig Törnroos, som länge arbetade vid Rundradions TV- och radioteater. År 1969 grundade Törnroos den finskspråkiga redaktionen vid Sveriges Radio. Törnroos har belönats av president Niinistö för sina insatser för att förbättra de finskspråkigas ställning i Sverige.

Pjäsen Revisorn heter i nyare översättningar Inspektionen.

Text: Katja Bargum

Revisorn. Andra delen

40:16

Läs också