Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Teater för alla barn och unga

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Skolteatern rullar mellan skolorna - Spela upp på Arenan

Unga Teatern är Finlands äldsta teater för barn och unga. Den grundades 1960 som en turnerande teater i Ekenäs. Då hette den Skolteatern. Många ekonomiska beykymmer, men också glädje och fina förställningar, har följt teaterns väg.

Unga Teatern är Finlands äldsta teater för barn och unga. Den grundades 1960 som en turnerande teater. Då hette den Skolteatern. Kansliet låg på Kaserngatan i Helsingfors. Den första ledaren var Nils Brandt.

I ett fint reportage kring Skolteatern från 1975 får vi följa med när Leif Granit, Rune Sandlund, Marina Motaleff, Kim Töhrnrooth och Margret von Martens reser hela kusten runt i en liten gammal bil som strejkar. Man besöker skolor i hela Finland, upp till Esse i Österbotten och ut till Träsk folkskola i Åbolands skärgård.

Skolteatern flyttade till Ekenäs 1977. Leif Granit och Agneta Granit berättar om den tjugoåriga teatern för Stoff 1981. Skolteatern är en liten gruppteater, där man sätter upp en pjäs för högstadiet och en för lågstadiet per år. Ibland har man behov av en vuxenpjäs, då samarbetar man kanske med en institutionsteater. Leif och Agneta tycker det sku vara fint om barnen själv skulle ta initiativ om de vill se Skolteatern i sin skola.

Vad är Skolteatern? - Spela upp på Arenan

Men skall Skolteatern bara finnas i Nyland? Kommunerna står för 10 % av intäkterna, men för att Skolteatern skall kunna fungera behövs mera hjälp från kommunerna. Kommunerna och skolorna understöder inte Skolteatern. Ekonom Christian Blom påpekar att Skolteatern lever en dag i sänder. Särskilt turnéerna äter pengar. Wasa teater och Åbo Svenska Teater har möjlighet att ge barnteater och då kan man koncentrera sig på Nyland.

Skolteatern – endast i Nyland och med märklig repertoar? - Spela upp på Arenan

I skolorna har man inte alltid gillat Skolteaterns repertoar, och därför har det blivit stopp i vissa skolor. Rektor Eivor Karlsson från Borgå menar att man tagit upp pjäser som inte varit lämpliga för skolbarn eller för skolan överhuvudtaget och inte gett någonting. Inget budskap och ingen vettig diskussion kan föras. Pjäserna har varit för moderna, man borde spela klassiska pjäser för skolelever. Eleverna har inte stor skillnad, de har kanske gillat dem, men när det är på skoltid borde de få ut något mera.

Men 1983 fick Skolteatern nya utrymmen, Lillklobb i Esbo. Huset var en gammal ladugård som skulle rustas upp för teaterbruk. Skolteaterns ekonom Christian Blom och teaterchef Margret von Martens redogör för flytten.

Skolteatern flyttar till Esbo? - Spela upp på Arenan

Skådespelaren Sue Lemström tar tittarna på en rundtur 1984. I den gamla huvudbyggnaden har Skolteatern sina kanslirum och demokratiska möten. Men Skolteatern spelar också i klasser. Och 1985 stod teatern redo.

Skolteaterns nya utrymmen på Lillklobb, Esbo - Spela upp på Arenan

Skolteaterns samarbete med Teater Mars och Teaterhögskolan i Kung Ubu 1986 på ungdomshuset Lepakko är den första pjäsen för ungdomar i Helsingfors på länge.

1988 sätter Skolteatern upp Momo (av Michel Ende). Det är Skolteaterns största satsning någonsin. Skolteaterns chef Anneli Mäkelä talar om hur svårt, men givande det är. Momo skall bli ett allkonstverk med musik och koreografi. Skådespelare Sue Lemström som spelar Momo. Christina Åberg gör dräkter och scenografi, teaterpedagog Michela Tjajkanova regisserar skådespelarnas kroppsspråk och Sasja Bolotin gör musiken.

Skolteatern sätter upp Momo - Spela upp på Arenan

Skolteatern bytte namn till Unga teatern 1994 för att visa att teatern är till för alla barn. Man samarbetade med Lilla teatern 1996 i Det osynliga barnet. Då tog man i bruk en scen i Helsingfors centrum.

2010 fick Unga teatern titeln Årets teater. Då satte man också upp en musikal: Flickan med svavelstickorna.

Skolteatern och Teater Mars sätter upp Kung Ubu - Spela upp på Arenan
Unga Teatern gör musikal av Flickan med svavelstickorna - Spela upp på Arenan

Unga Teatern har under de senaste åren imponerat med fina föreställningar. Den tvåspråkiga teatern uppfostrar år efter år nya publikgenerationer. En ny verksamhet är olika former av konstfostran och publikarbeten som ordnas i samarbete med skolor och dagisar.

Text: Ida Fellman

Samarbete mellan Unga Teatern och Lilla teatern - Spela upp på Arenan
Unga Teatern och Aladdin får pris - Spela upp på Arenan

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan