Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Tove Jansson läser ur Bildhuggarens dotter

Från 2014
Uppdaterad 12.07.2016 09:19.
8 min

De fristående novellerna i Bildhuggarens dotter (1968) ger en magisk inblick i Tove Janssons barndom. Här läser Tove Jansson noveller om konstnärsliv, stad, skärgård, hav, äventyr, husdjur, pappor, mammor och fruar.

I Bildhuggarens dotter (1968) beskriver Tove Jansson sin egen barndomsvärld, konstnärshemmet på Skatudden i Helsingfors och sommarlivet i skärgården.

Tove Jansson återskapar den yttre miljön, det borgerligt bohemiska ateljé- och familjelivet som domineras av pappan, skulptören Viktor Jansson. Och moderskärken till den trygga och vackra mamman Signe Hammarsten-Jansson.

Men framför allt fångar hon barnets upplevelser av tillvaron: det mystika och magiska mitt i vardagen, spänningen mellan tryggheten och skräcken, den gränslösa fantasin - element som utgjord byggstenar i hela Tove Janssons författarskap. Vi får höra om lekar, äventyr, städer, skärgård, hav, mörker, konstnärsliv, skulpturer, fester, skräck, husdjur, pappor, mammor, kvinnor, tanter och fruar.

Bildhuggarens dotter är en av de klassiska barndomsskildringarna i svensk litteratur. Boken passar lika bra för vuxna som för barn. Här hör vi Tove Jansson läsa 14 av de 19 noveller som finns i boken.

Informationsruta

Radioteaterarkivet samlar och erbjuder Svenska Yles besökare möjligheten att på nätet höra utvalda pjäser, hörspel och uppläsningar i sin helhet. Svenska Yle har nått en överenskommelse med Moomin Characters så att vi under Tove Janssons jubileumsår 2014 kommer att publicera en stor mängd unika högläsningar av Tove Janssons verk som läses av henne själv. Tove Jansson läser såväl noveller som muminböcker.

Läs också