Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Fantasi eller fakta – gissa knepiga ord, citat och tecken

Från 2014
Uppdaterad 27.09.2016 13:30.
Fantasi eller fakta: Helsingfors och Österbotten - Spela upp på Arenan

Vad betyder dykdalb, raft och flöts? Och kan lagen känna igen citat och tecken? Följ tävlingen Fantasi eller fakta från 1969, en tävling som påminner om moderna tiders Rappakalja-spel.

Programledaren Rolf Grönblom redogör för tävlingsreglerna i Fantasi eller fakta. Lagen skall turvis presentera konstiga ord, bilder och föremål. Vissa är rena fantasier, vissa är fakta. Laget får poäng om de svarar rätt eller det andra laget svarar fel.

De tävlande lagen kommer från olika hörn av Svenskfinland. I den första delen tävlar Österbotten mot Helsingfors.

I Österbottens lag deltar fru Inger Filpp, som är diplomekonom, mångbarnsmamma och sekreterare vid Vasa teater, Hugo Skott, som också är diplomekonom och sitter i kommunalfullmäktige i Kronoby samt bankdirektör Uno Svartbäck från Närpes, som dessutom är ordförande i kommunalfullmäktige.

Från Helsingfors tävlar pol.mag Levis Ulfvens med rötter i Korsnäs, Österbotten, som är bandirektör och sekreterare i Svenska kulturfonden. Damen i laget är pol.mag. Birgitta Boucht, som jobbar som freelance journalist och skriver teaterkritik i Västra Nyland och Vasabladet. Den sista tävlande är skolföreståndaren Vide Strandvik som man också brukar höra som radioröst.

Orden i den första tävlingen är dykdalb, mestis, rotgel och antibarbarus. Dessutom presenteras citat av olika slag.

Eftersom Helsingforslaget tar hem segern går de vidare och träffar Åbolandslaget. Från Åboland kommer Kimitobon Bernel Wasén, som är elavläsare, lantbrukstekniker och alkoholinspektör, samt medlem i Finlands svenska arbetarförbund. Den andra deltagaren är skolföreståndaren Bruno Mattson, som är hemma från Skräbböle, Pargas. Och damen i laget är fru Renée Slotte. Hon jobbar som sekreterare och är aktiv i föreningsliv och teater.

Fantasi eller fakta: Helsingfors och Åboland - Spela upp på Arenan

Orden i den andra tävlingen är flöts, raft, hjalt och tunder. Så skall lagen känna igen symboler. Helsingforslaget tar igen hem segern.

Tyvärr finns inte flera delar av tävlingen bevarade, varken från 1968 eller 1969.

Text: Ida Fellman

Läs också