Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Datamaskinerna avlägsnar dyrt rutinarbete

Från 2014
Uppdaterad 22.01.2016 18:55.
ADB – Automatisk databehandling - Spela upp på Arenan

Automatisk databehandling är till hjälp på många olika områden. Datamaskinerna kan ersätta mekaniskt rutinarbete och onödiga arbetsskeden.

Sedan mitten av 1960-talet har datatmaskinerna ökat i antal i Finland.

Programmet ADB visar hur datamaskinerna kan ersätta mekaniskt rutinarbete och onödiga arbetsskeden.

Vid en razzia står polisen i radiokontakt med trafikbyrån. Datamaskinerna i statens datacentral har uppgifter om varje bil, registernummer och bilens ägare. Om bilen är stulen eller avförd från registret stoppas bilen.

Vid en såg används datamaskinen för många ändamål när stockarna ska mätas, registreras och sågas till plankor. Man har för avsikt att automatisera sågen totalt. Vid planering måste man ta många faktorer i beräkning, och till det är datamaskinen ett utmärkt hjälpmedel.

Med datamaskinen kan man också simulera. Vi ser hur man byggt en simulerad hamn för båtar. Det är väldigt dyrt att bygga kajer, av simuleringsmodellen får man fram det mesta om båtars väntekostnader och kajers byggnadskostnader.Tidigare behandlades kunduppgifterna för hand, nu tar det en tiondels sekund för en datamaskin att ta fram kunduppgifterna ur databasen på ett försäkringsbolag. Då en handelsman beställer varor från ett centrallager sker beställningen, faktureringen och kontrollen med en datamaskin. Systemets kärna är Helsingfors datacentral.

Också vardagliga förehavanden, såsom löneutbetalning och bankkonton, kan kontrolleras med datorer. Trafiken, och trafikljusen styrs från ett kontrollrum. Datorerna har olika program för olika tider på dygnet. Då kontrollrummet får ett meddelande om en trafikstockning får det gröna ljuset lysa längre än vanligt.

Carita Backström har gjort en radioserie om vilka utmaningar det finns med att datamaskinerna. Kan löntagare bli arbetslösa? Automationen och datamaskinerna befriar människorna från rutinarbete och berikar på det sättet människornas liv.

Datamaskiner i jobbvärlden (1)

42:44

Problemen är vem som använder dem och vem som drar nytta av dem. Automatiseringen medför också en koncentration av makten. Den enskilda människa kan känna sig främmande i det här samhället. Klasskillnaderna tillspetsas. Om vi lär oss att kontrollera kraften blir framtiden bekvämare, om inte ser inte framtiden ljus ut.

Datamaskiner i jobbvärlden (2)

16:20

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan