Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Galgmannens förbannelse av Runar Schildt

Från 2014
Uppdaterad 03.04.2020 10:49.

Runar Schildts dramatiska och skrämmande enaktare Galgmannen från 1922 är en perfekt radio- och tv-pjäs, skriven långt innan televisionen var påtänkt. Carl Mesterton regisserade pjäsen 1961 för både Finlands tv och radio.

Galgmannen – en midvintersaga (1922) är den finlandssvenska författaren Runar Schildts första pjäs. Tidigare hade Runar Schildt skrivit noveller och romaner.

Galgmannen utspelas mitt i vintern hemma hos överste Christoffer Toll i Räfsbacka, den fiktiva by som också förekommer i bland annat Schildts roman Hemkomsten.

Den barske och sjuke översten har på sin ålders höst återvänt till fädernegården för att invänta sin död. Under en vinternatt berättar han för sin unga husmor Maria om sitt liv.

Den hotfulla dialogen för så småningom till överstens märkliga talisman, träfiguren Galgmannen. Den som har talismanen i sin ägo när han dör är dömd till evig förtappelse.

Men figuren kan bara byta ägare om den säljs för ett billigare pris än den köpts för. Själv har översten köpt den för ett sandkorn, så vad kan han göra för att undvika sitt hemska öde?

Författarens son Göran Schildt presenterar pjäsens historia och sin fars författarskap inför tv-premiären av Galgmannen 1961.

Göran Schildt presenterar Galgmannen av Runar Schildt - Spela upp på Arenan

Runar Schildt skrev Galgmannen under några hektiska midvinterdygn i ett insnöat hus i Lovisa. Resultatet blev en ovantligt intensiv text och nästan inget ändrades efteråt. Under samma tid skrev Schildt också Den stora rollen.

Pjäsens centrala teman, ensamhet, makt och kärlek, går igenom hela Schildts produktion. Runar Schildt var isoleringens, vanmaktskänslans och undergångens skildrare. Det hängde ihop med personliga faktorer, men också med den period han levde i.

Runar Schildt begick självmord 1925, endast 37 år gammal. När fadern dog var Göran Schildt sju år gammal och han minns inte mycket av sin far. Men har vuxit upp i skuggan av hans minne.

Under de tre år Runar Schildt ännu orkade leva såg han bara svaga versioner av Galgmannen.

Svårigheten med att framföra pjäsen på teaterscenen är att stycket är så kort. Därför är Galgmannen en perfekt radio- och televisionspjäs, skriven långt innan televisionen var påtänkt.

Hörspelet Galgmannen (del 1)

30:18

Hörspelet Galgmannen (del 2)

22:13

Carl Mesterton har regisserat pjäsen 1961 för både radio och tv. Också skådespelarna är de samma. I huvudrollen som överste Christoffer Toll hör och ser vi Erik Lindström. Maria spelas av Gunvor Sandkvist.

Korta klipp ur tv-filmen:

TV-teater Galgmannen: Början - Spela upp på Arenan
Tv-teater Galgmannen: Överste Toll berättar om galgmannen - Spela upp på Arenan
Tv-teater Galgmannen: Vid överste Tolls bädd - Spela upp på Arenan
Tv-teater Galgmannen: När Toll fick galgmannen - Spela upp på Arenan
TV-teater Galgmannen: Slutet - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan