Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Bror och syster av Mikael Lybeck

Från 2014
Uppdaterad 22.01.2016 18:09.

Bror och syster (del 1)

47:30

Kan man någonsin lita på att man känner dem man tror sig stå närmast? Kärlek, svek och förlåtelse är temat för Mikael Lybecks pjäs Bror och syster från 1915.

Pjäsen Bror och syster handlar om syskonen Per och Johanna Ennius. Johanna är femton år yngre än sin medelålders storebror. Syskonen är båda ogifta och bor i samma hus, och delar även levebröd. Per förestår en affär där Johanna arbetar som kassörska.

Pjäsen utspelar sig under ett vinterdygn. Per har avslutat sin kvällsmåltid. Han sitter och drömmer sig bort till fjärran länder. Han funderar på morgondagen, då han ska få besök av sin chef från huvudkontoret. Då kommer Johanna hem. Allt verkar inte stå rätt till med henne. Natten blir dramatisk.

Bror och syster handlar om kärlek och svek. Pjäsen präglas av vemod men också av medkänsla. I Radioteaterns version från 1954 hör vi Erik Lindström i huvudrollen som Per Ennius och Hélène Hagelstam som hans syster Johanna.

Den finlandssvenska författaren Mikael Lybeck (1864–1925) föddes i Nykarleby. Han levde största delen av sitt liv i Grankulla i villan Vallmogård, som ritats av arkitekten Lars Sonck. Villan fungerar numera som musikinstitut och kulturcentrum.

Text: Katja Bargum

Bror och syster (del 2)

22:54

Läs också