Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Barnfamiljerna skulle spara för allas bästa

Uppdaterad 08.09.2022 11:25.
Barnbidraget under osthyveln - Spela upp på Arenan

Under recessionen på 1990-talet måste alla dra sitt strå till stacken för nationens ekonomi. Men i synnerhet barnfamiljernas förmåner sattes under lupp. Och till förmånerna hörde barnbidraget, som delas ut åt alla.

Barnbidraget blev lagstadgat i Finland 1948. Före det hade föräldrar som jobbbade statligt fått barnbidrag. 1948 fick de fattigaste familjerna också familjetillägg.

Barnbidraget i Finland är oberoende av inkomst, men graderat enligt antalet barn. Bidraget är skattefritt och utbetalas för barn under 17 år som är bosatta i Finland. Ensamförsörjare kan få förhöjt barnbidrag.

Regeringen presenterar sparprogram för riksdagen - Spela upp på Arenan
Bör man slopa barnavdragen och höja barnbidragen? - Spela upp på Arenan

Barnbidraget har väckt politisk debatt under hela den tid det har existerat. Under 1990-talets lama diskuterades barnbidragets berättigande för rikare familjer extra mycket. Dessutom blandade man in föräldrars rätt till avdrag för barn. Antalet minderåriga barn kan påverka föräldrarnas beskattning exempelvis genom underhållsskyldighetsavdraget.

Barnfamiljerna har det svårt - Spela upp på Arenan
Inte en bra lösning att slopa barnavdragen - Spela upp på Arenan
Barnbidragen skall sjunka? - Spela upp på Arenan
Budgeten inför 1996 - Spela upp på Arenan

Men de som led av nedskärningarna var oftast de som hade det fattigast. Under recessionen hade många barnfamiljer det svårt. Och det var oftast modern i familjen som måste svälja stoltheten och kämpa sig fram, berättar framtidsforskare Vuokko Jurva.

Läs också