Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Tove Jansson läser Småtrollen och den stora översvämningen

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2022 13:37.
Bokpärm till Småtrollen och den stora översvämningen
Bild: Förlaget M

Småtrollen och den stora översvämningen är den första boken om mumintrollen. Tove Jansson läser här hela boken där Muminpappan har försvunnit i en jakt på ett hem. Muminmamman och Mumintrollet ger sig ut för att söka efter honom.

Tove Janssons första muminbok "Småtrollen och den stora översvämningen" kom ut på Schildts förlag 1945.

Småtrollen och den stora översvämningen, del 1

33:05

Småtrollen och den stora översvämningen, del 2

18:50

Det är i slutet av augusti och Muminpappan är försvunnen under sitt sökande efter ett hus där Muminfamiljen ska bo under vintern. Muminmamman och Mumintrollet beger sig ut för att leta efter pappan samtidigt som en stor och dramatisk översvämning sker.

I boken figurerar Mumintrollet, Muminmamman, Muminpappan, Det lilla djuret (senare Sniff) och en flicka vid namn Tulippa men även Hattifnattar, myrlejon och sjötroll.

I inledningen till nyutgåvan från 1991 skrev Tove Jansson att hon ville att "Mumintrollen" skulle finnas med i titeln redan 1945, men att bokförlaget menade att "Småtrollen" skulle vara mer lättförståeligt för barnen.

Tove Jansson berättar i förordet 1991 också att boken kom till i krigets skugga. Mumindalen och familjen avspeglar drömmen om en paradisisk och fredlig värld, och bär också på minnen från Tove Jansson lyckliga barndom. Men skräcken för katastroferna och bomben ligger över boken.