Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Varför finns det inga spårvagnar i Åbo?

Från 2014
Uppdaterad 24.01.2016 17:27.
Varför finns det inga spårvagnar i Åbo? Första delen - Spela upp på Arenan

Ett historiskt mysterium: Åbo har haft spårvagnar, men de är försvunna 1988. Stjärnreporter Gunnar Elmberg (Paul Olin) beger sig till Åbo, den före detta huvudstaden, för att undersöka saken.

Informationsruta

Åbo hade hästspårväg från 1890 till 1892 och elektrisk spårväg från 1908 till 1972. I december 2009 fattade stadsfullmäktige i Åbo beslut om att igen bygga en snabbspårväg efter en övergångsfas med stombussar.

Paul Olin spelar den grävande journalisten Gunnar Elmberg som skall ta reda på varför det inte finns det spårvagnar i Åbo. Han kollar in Åbos turistattraktioner och träffar Micke Rundman i olika roller.

Men det blir också riktigt vox populi där mannen och kvinnan på gatan, eller i ÅST:s foaje, får säga sitt om spårvagnarna i Åbo.

Skall Åbo bli huvudstad måste frågan om spårvagnarnas öde besvaras, påpekar Gunnar Elmberg.

Åbo i Finland hade hästspårväg från 1890 till 1892 och elektrisk spårväg från 1908 till 1972. I december 2009 fattade stadsfullmäktige i Åbo beslut om att bygga en snabbspårväg igen. I Närbild från 2011 diskuterar man spårvagnarnas öde i Åbo med bl.a. författare Henrik Jansson.

Text: Ida Fellman

Varför finns det inga spårvagnar i Åbo? Andra delen - Spela upp på Arenan
Varför finns det inga spårvagnar i Åbo? Tredje delen - Spela upp på Arenan
Varför finns det inga spårvagnar i Åbo? Fjärde delen - Spela upp på Arenan
Skall Åbo få spårvagnar igen? - Spela upp på Arenan

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan