Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Till bords med italiensk mat

Från 2014
Uppdaterad 22.01.2016 20:41.
Italiensk mat och matkultur - Spela upp på Arenan

Den italienska maten passar den finländska smaken bra. Maten är lättgjord och tar inte ohyggligt lång tid att göra. Man bör dock minnas att inte koka sin pasta för länge, så den blir klibbig och fastnar i kastrullen.

Den italienska maten har spritt sig runt om hela världen och blivit mycket populär. Trots att den italienska matlagningen skiljer sig en hel del mot vad vi gör i Finland passar maten den finländska smaken bra. Pizzan har kanske blivit den kändaste maträtten. Den italienska maten är lätt att göra hemma.

Pekka Arpikari gör en middag på italienskt sätt. En italienare börjar sin måltid med antipasti, mest kända sådana är parmaskinka, sallader, oliver. Pekka lagar marinerade strömmingsfiléer, musslor och räkor, salami, italiensk lufttorkad skinka och kalvfilé, sallad och oliver. Och alltid olivolja och lite vinegär.

En italienare kan också börja med pasta, risotto eller en soppa. Av sopporna är kanske minestrone den vanligaste. Man serverar alltid riven parmesanost bredvid.

Pekka visar hur man gör tagliatelli, en sorts bandmakaroni, för hand. Färsk pasta håller högst en dag, och skall koka högst åtta minuter. I Finland kokar vi ofta pasta för länge. Till tagliatellin gör Pekka en tomatsås med den typiska italienska kryddan basilika. Pastan bör serveras på en varm tallrik.

Huvudrätten är fisk, kött eller fågel utan tillbehör. Grönsakerna äts skilt för sig. Här blir det fårkött, med tomatkross, lök, kokt fänkol. Om man vill kan man tillsätta vitlök. Fårkött äts mycket speciellt i södra italien.

Ost äts inte vid middagen om man ätit en pastarätt, men kan vara ett alternativ till en söt dessert. Men Pekka gör zabaione, ett slags vinskum med marsala, ägg och socker.

De italienska välsmakande vinerna hör alltid till måltiden.

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan